Nieuws

17-05-2019 Processors van Intel bevatten een ernstig lek. 

Deze week werd het bekend dat alle processors van Intel een ernstig lek bevatten, waardoor in theorie gevoelige gegevens uitgelezen kunnen worden door kwaadwillende. Wat zijn hier concreet de gevolgen van? Radar vraagt het aan Kaveh Razavi, een van de onderzoekers die het lek heeft gevonden.

Wat houdt het lek precies in?

Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn erachter gekomen dat je op een website een stukje code kunt laten draaien dat met een trucje alle gegevens kan uitlezen die je computer verwerkt. Zolang je die webpagina open hebt staan, is niets wat je op je computer doet veilig.

Het is nog niet bekend of er daadwerkelijk al misbruik gemaakt is van het lek, maar volgens Kaveh Razavi, assistent-professor bij de VU, hoef je niet per se op een website van een kwaadwillende terecht te komen. Het kan gebeuren dat een betrouwbare website gehackt wordt of dat de code in een advertentie verstopt zit.

Hoe weet ik of mijn computer gevaar loopt?

Voor zover bekend zijn alle computers met een processor van Intel kwetsbaar. Dit zijn alle computers van Apple sinds 2006 en het overgrote deel van de Windows-computers. Om op Windows 10 te kunnen zien of je een Intel-processor hebt, kun je links onderin je scherm op de startknop drukken, dan op het tandwieltje om naar je instellingen te gaan. Klik dan op Systeem en selecteer daarna onderaan het menu links Over. Onder Specificaties kun je nu zien welk type processor je hebt.

12-04-2019 Update Windows 10, wat moet ik doen?

Twee keer per jaar komt er een grote update uit van Windows 10. Wat doet u als het moment daar is?

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: niks. Voldoet dat antwoord niet helemaal aan uw verwachting, lees dan vooral nog even verder.

Herinnert u zich nog de update van 10 oktober 2018? Door de nodige problemen werd die update pas in november uitgebracht, in aangepaste vorm. Vooral in de beginfase van een update kunnen er onvoorziene problemen zijn. Microsoft weet dat, en biedt updates daarom in fases aan bij gebruikers. Ontstaan er problemen? Dan werkt Microsoft eerst aan een oplossing, voordat het de update op meer computers zet. Daarom is het belangrijk om altijd rustig af te wachten totdat Microsoft de update op de computer aanbiedt. Haal de update dus vooral niet zelf ergens vandaan.

05-04-2019 Snel meer opties voor uitstellen Windows 10-updates

Windows 10-updates zijn nogal opdringerig en komen zelden gelegen. Des te vervelender is het dat je weinig controle hebt over de installatie ervan. Daarover hoor je vaak terecht klachten, en Microsoft luistert nu eindelijk mee. Vanaf mei heb je meer opties om updates uit te stellen. 

05-04-2019 Kun je Windows 7 nog veilig gebruiken ?

Tien jaar na het uitbrengen van Windows 7 is het einde nu echt daar: Microsoft stopt vanaf volgend jaar definitief met de ondersteuning. Dit jaar kun je alleen nog de meest essentiële updates voor het besturingssysteem binnenhalen. Maar, is het überhaupt slim om nog met Windows 7 te werken, of moet je nu toch echt eens overstappen? Ga eens kijken met Google en zoek op: Is Windows 7 nog wel veilig.

13-03-2019 Grote update Windows 10 

Binnenkort verschijnt de eerstvolgende grote update van Windows 10. De zevende grote wijziging biedt weer een aantal handige vernieuwingen. In dit artikel leest u wat u over enkele weken kunt verwachten van de nieuwste Windows 10 update.

08-03-2019 Dark Mode inschakelen

Om de Dark Mode in te schakelen in Windows 10, klikt u op Start en vervolgens op Instellingen (of u drukt op de Windows-toets in combinatie met de letter I). Vervolgens klik je op Persoonlijke instellingen en daarna op Kleuren. Wanneer u nu helemaal naar beneden scrolt ziet u de optie Kies een standaard app-modus met daaronder de opties Licht en Donker. Wanneer u op Donker klikt, zult u zien dat de vensters direct worden aangepast (voor de juiste ervaring raden we aan om dit ook echt in een situatie met weinig licht te doen). Kleine kanttekening: om praktische redenen is de Dark Mode niet van invloed op de Windows Verkenner en op je browservensters.

07-03-2019 Rembrandts Nachtwacht onder de loep

Ontdek alles over de De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn op de interactieve site van omroep NTR en het Rijksmuseum.

Acteur Nasrdin Dchar leidt op Beleef De Nachtwacht bezoekers door het schilderij en ontrafelt zo de verborgen verhalen van kapitein Frans Banninck Cocq en zijn mannen. Waar zit Rembrandt verstopt? Wie is het meisje? Leer over de geschiedenis van het doek, vind verborgen symbolen en kom erachter wie de vlaggendrager is.

04-03-2019 Abonneren via Google van start in Nederland

Google is een nieuwe manier begonnen waardoor gebruikers bijvoorbeeld abonnementen op kranten kunnen nemen. De klant logt in met zijn Google-account en betaalt zijn abonnement met creditcard of Paypal.

In ons land is deze dienst nieuw. NRC is de eerste partij die deze vorm van abonnementen aanbiedt. Wie een aantal artikelen heeft gelezen op de site van de krant, krijgt de vraag of hij abonnee wil worden. Uiteraard is dat tegen betaling.

Afrekenen via Google
Nieuw is dat het abonnement niet via een account op de site van NRC gaat. Althans, dat kan nog steeds. Maar wie een Google-account heeft, kan daarmee inloggen en het abonnement aangaan. Betalen kan alleen via de creditcard of Paypal, niet via iDeal. Om het abonnement in te laten gaan, verschijnt er een betaalscherm van Google Pay. Dit is de betaaldienst van het bedrijf.

Wat hiervan het voordeel is? Minder verschillende accounts om te beheren, en wat gemak. Google richt zich op nieuwsmedia zoals kranten. Of meer kranten mee gaan doen, is nog niet bekend.

17-02-2019 Wat is 5G ?

5G is de opvolger van 4G en de eerste 5G-smartphones komen later dit jaar op de markt. Wat houdt 5G precies in en wat heb je er als consument aan? En hoe snel wordt het 5G-netwerk in Nederland ontrold?

Luchthaven Schiphol meldde eind vorig jaar aan een nieuw mobiel netwerk te werken dat onder meer geschikt is voor zogeheten 5G-technologie. Providers beginnen wereldwijd met de aanleg van 5G-netwerken. En het ministerie van economische zaken veilt naar verwachting in het najaar de frequenties. Begin dit jaar lanceerde LG op consumentenbeurs CES de eerste 5G-telefoon. Samsung, OnePlus en Huawei zullen later dit jaar een telefoon met 5G-ondersteuning lanceren. Nu wordt er voornamelijk  in Zuid Korea flink geïnvesteerd in de uitrol van 5G.

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Een groot verschil is dat het 5G-netwerk meer en sneller data kan verzenden. Bij 4G is de pieksnelheid zo’n 100 megabit per seconde, bij 5G zal dit liggen op zo’n 1 gigabit per seconde. Daarnaast werkt 5G met een lagere latentie (dit is de tijd ofwel de vertragingsduur in de communicatie tussen apparaten) dan bij voorgaande netwerkgeneraties. 'Op korte termijn zal de consument er nog niet heel veel van merken. 4G is op dit moment snel genoeg', zegt telefoondeskundige Tim Wijkman van Telecompaper. Wijkman spreek van eenzelfde ontwikkeling als bij de introductie van 4G. 'Nu is het normaal om bijvoorbeeld Netflix op je telefoon te kijken, dat was bij 3G niet het geval. Met de introductie van 5G zullen dergelijke ontwikkelingen zich ook voordoen. Daar gaat de consument op langere termijn, in 2022-2024, iets van gaan merken.'

09-02-2019  Hoe vaak gebeurd het niet tijdens het typen Caps Lock gaat aan.

Hoe vaak gebeurd het niet tijdens het typen Caps Lock gaat aan, vervelend maar er is een tool die je meteen waarschuwt, klik op deze link en installeer deze, het werkt rechts onder het scherm komt de waarschuwing.

18-01-2019 De herfstupdate van Windows 10 

De herfstupdate van Windows 10 druppelt mondjesmaat binnen. Microsoft maakt bekend dat de uitrol weer is gestart. Dat betekent dat de update mettertijd automatisch op je pc wordt geïnstalleerd. Deze herfstupdate zou eigenlijk al in oktober van 2018 uitkomen, maar werd teruggetrokken toen bleek dat persoonlijke bestanden van gebruikers in sommige gevallen werden gewist. Microsoft stelde de update in november weer beschikbaar, maar in eerste instantie alleen voor zij die handmatig wilden updaten.

Dit kan nog steeds overigens nog steeds via Instellingen, Bijwerken en beveiliging, Windows Update, Controleren op updates.

03-01-2019 Dit brengt Windows 10 je in 2019

Afgelopen oktober werden we al getrakteerd op wat nieuwe Windows 10-functies, maar het besturingssysteem is nooit af. Ook in 2019 kunnen we weer wat nieuwe functionaliteit verwachten. Hoe ziet Windows 10 er komend jaar uit? De eerstvolgende grote Windows 10-update kunnen we waarschijnlijk eind maart verwachten. Ieder half jaar komt Microsoft met verbeteringen voor het besturingssysteem.

16-12-2018 Hoe wordt er gefraudeerd op WhatsApp?

Als u een appje krijgt van iemand kijkt u naar de foto. Als op deze foto bijvoorbeeld uw dochter staat en die stuurt een appje met de tekst: "Goedemorgen papa, ik heb een nieuw telefoonnummer.....". Dan heeft u gauw de neiging om dit te geloven. Tot dusver nog niks aan de hand, maar als er vervolgens gevraagd wordt om geld, dan moeten meteen de alarmbellen rinkelen! Onderstaande tips helpen u om geen slachtoffer te worden van WhatsApp fraude.

WhatsApp fraude voorkomen

 • Bel de persoon vanuit uw adresboek op het oude nummer
 • Stel een vraag die de bekende persoon alleen weet
 • Maak nooit geld over

29-11-2018 Afrekenen met Tikkie in webwinkels

Webwinkels kunnen een Tikkie-betaaloptie toevoegen. Klanten krijgen dan een betaallink per sms en rekenen af via iDEAL. Met de mobiele betaalapp Tikkie kunnen ook webwinkelbestellingen worden afgerekend. 'Tikkie Supersnel betalen' heet de nieuwe optie. De betaaloptie maakt het de consument een stuk gemakkelijker omdat niet meer bij elke webwinkel persoonsgegevens ingevuld hoeven worden. Het werkt als volgt:

 • Klik bij het afrekenen (in webwinkels die de optie aanbieden) op Tikkie Supersnel betalen.
 • Vul uw 06-nummer in.
 • U krijgt een betaallink per sms. Tik daarop en reken af met iDEAL.
 • Eenmalig vult u uw adresgegevens in. Tikkie Supersnel betalen onthoudt die gegevens voor de volgende keer. Op die manier betaalt u heel vlot in aangesloten webwinkels. En veilig omdat u pas afrekent in de eigen iDEAL-omgeving.

19-11-2018 Gebruik geen oude en niet ondersteunende software.

Uit onderzoek blijkt dat nog miljoenen mensen verouderde en niet langer ondersteunde software gebruiken. Deze programma’s worden niet meer voorzien van (beveiligings) updates en kunnen een groot veiligheidsrisico vormen. Wij zetten voor je op een rij welke programma’s je echt niet meer moet gebruiken.

Waarom niet meer gebruiken?

Cybercriminelen gaan gericht op zoek naar de zwaktes in de software. Doel is om bij uw computerbestanden te komen, of om uw computer over te nemen.

Geen updates voor oude programma’s

Beveiligingsupdates, je ziet ze vaak genoeg voorbijkomen, zorgen dat kwetsbare plekken in software verholpen worden. Het is daarom heel belangrijk om software regelmatig te updaten.

Deze computerprogramma’s zijn uit de tijd

Windows XP
Microsoft heeft sinds 8 april 2014 de ondersteuning voor Windows XP beëindigd. Dit betekent dat Microsoft geen technische ondersteuning of beveiligingsupdates meer doet. Het advies is om te upgraden, naar bijvoorbeeld Windows 10.

Windows Vista
Vanaf 11 april 2017 krijgt Windows Vista geen ondersteuning meer. De software krijgt geen nieuwe beveiligingsupdates of technische ondersteuning. Daarnaast wordt Internet Explorer 9 niet ondersteund. De combinatie van Vista en Internet Explorer 9 kan dus zelfs extra gevaarlijk zijn.

Windows Essentials & Live mail
De ondersteuning voor Windows Essentials is vanaf 10 januari 2017 gestopt. Windows Essentials 2012 bestond uit Windows Movie Maker, Windows Photo Gallery, Windows Live Writer, Windows Live Mail, Windows Live Family Safety en de OneDrive bureaublad-app voor Windows. Mailen vanuit Windows Live Mail kan nog wel, maar is af te raden omdat het onveilig is vanwege de gestaakte ondersteuning. De

Microsoft Office 2007
Voor Microsoft Office geldt dat er geen technische ondersteuning of beveiligingsupdates meer worden gedaan sinds oktober 2017. Microsoft raadt aan te migreren naar Office 365 of Office 2016.

Apple Quicktime Player 7
Quicktime Player 7 wordt niet langer door Apple ondersteund. Dit programma zorgt er onder andere voor dat video’s op je computer of in je browser kunnen worden weergegeven. Apple raadt aan om te updaten naar QuickTime Player 10.

Java Runtime Environment
Java is een programmeertaal waarin sommige programma’s zijn geschreven. Java Runtime Environment (JRE) is software waarmee dit soort programma’s op je computer kunnen werken. De software is steeds minder vaak echt nodig, maar wordt nog wel heel veel gebruikt. Daarnaast is het een populair doelwit van cybercriminelen. Die gebruiken het onder andere als ingang om computers over te nemen.

Microsoft Silverlight
Ook dit programma van Microsoft heeft meer dan eens veiligheidsproblemen gehad. Silverlight werd een aantal jaren geleden vooral gebruikt om video’s te kijken op Netflix. Inmiddels is dit al lang overgegaan op HTML5, dus Silverlight kan je verwijderen.

Programma’s waarvan de ondersteuning in de nabije toekomst wordt beëindigd 

Windows 7
Vanaf 2020 wordt de ondersteuning van Windows 7 beëindigd. Microsoft biedt vanaf dan alleen nog betaalde beveiligingsupdates. De zogeheten Windows 7 Extended Security Updates (ESU) worden per apparaat aangeboden en zullen ieder jaar duurder worden.

Adobe Flash
Vanaf eind 2020 beëindigt Adobe de browser plug-in Flash. Een browser plug-in is een programma dat ervoor zorgt dat je browser bepaalde functies, zoals het afspelen van een video, ondersteunt. Flash is een geliefd doelwit van cybercriminelen. Veel browsers hebben het programma al geblokkeerd.

Gebruik een virusscanner en firewall

Veel verouderde programma’s worden nog volop aangeboden op het internet. Het kan ook zo zijn dat als je een van deze programma's de-installeert andere functies niet zo goed meer werken. Als je er toch voor kiest om dit soort programma’s te blijven gebruiken is het extra belangrijk om een virusscanner en firewall te gebruiken. Het is sowieso verstandig om dit te doen.

Weest bewust van de software op je pc

Installeer alleen programma’s die je echt nodig hebt en wilt gebruiken. Download alleen software van de bron en niet via linkjes of pop-ups. Wees je ervan bewust dat cybercriminelen gebruik kunnen en zullen maken van gaten in software. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: controleer regelmatig op updates en voer ze ook uit.

08-11-2018 Spraak assistent

Amazon heeft een Alexa-app uitgebracht om de spraak assistent op computers met Windows 10 te kunnen gebruiken. De Alexa-app is in enkele landen via de Microsoft Store te downloaden. De spraak assistent is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland beschikbaar. In 2019 komen daar meer landen bij. Met de applicatie kunnen gebruikers via stembediening bijvoorbeeld reminders, wekkers en timers instellen. Ook kan Alexa het weerbericht en het nieuws oplezen, muziek laten afspelen en slimme apparaten in huis bedienen. Niet alle Alexa-functies werken in de app. Zo is het niet mogelijk om vanuit de app te bellen of muziek te luisteren via Spotify.

25-10-2018 Nieuwe problemen update Windows 10

Ook de nieuwste versie van de grote najaars-update voor Windows kampt met problemen. In een enkel geval werkt het geluid niet meer na het bijwerken.

Microsoft blijft aanmodderen met de nieuwste update voor Windows 10. Sommige gebruikers melden dat het geluid niet meer werkt na installatie van de update. De problemen doen zich voor bij de installatie van de laatste versie van de update die is vrijgegeven na de vorige problemen waarbij bestanden werden gewist.

Driver

De geluidsproblemen ontstaan doordat de drivers niet of niet goed zijn geïnstalleerd. Een driver is een programma dat hardware, zoals de harde schijf of geluidskaart, aanstuurt. Microsoft benadrukt dat het probleem maar sporadisch optreedt. Gebruikers kunnen het probleem verhelpen door zelf de benodigde drivers te installeren.

06-10-2018 Windows 10 oktober-update kan spontaan bestanden verwijderen.

Windows 10 oktober-update kan spontaan bestanden verwijderen. Kijk en lees hier voor meer informatie

01-10-2018 Ransomware verwijderen ?

Ransomware is malware die uw computer en mobiele apparaten vergrendelt of uw digitale bestanden versleutelt. Als dit gebeurt is de data ontoegankelijk tenzij u losgeld betaalt. Dit biedt echter geen garanties. Betaal nooit! Kijk even hier voor eventuele oplossingen

22-09-2018 Windows 10 voorspelt beste moment om pc te herstarten na update

Kunstmatige intelligentie moet ervoor zorgen dat Windows 10 na een update niet direct opnieuw opstart als een computer in gebruik is.

Computers die met het besturingssysteem Windows 10 werken, kunnen zelfstandig updates installeren en doorvoeren door te herstarten. Op internet zijn veel klachten te vinden van gebruikers die melden dat het regelmatig gebeurt wanneer ze ergens anders mee bezig zijn.

Microsoft schrijft in een blogbericht op de hoogte te zijn van de problemen. Het bedrijf belooft de problemen te verhelpen met behulp van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf maakt gebruik van de technologie zodat voorspeld kan worden wat het beste moment is om de computer te herstarten.

"De AI bekijkt niet alleen of het apparaat in gebruik is, maar probeert ook te voorspellen of je alleen even weg bent gelopen om koffie te halen", schrijft Windows-topvrouw Dona Sarkar.

Microsoft heeft de functie intern getest en spreekt van "veelbelovende resultaten". Op dit moment is de kunstmatige intelligentie voor updates alleen beschikbaar in de bètaversie van Windows 10. Naar verwachting wordt het later aan het reguliere besturingssysteem toegevoegd.

03-09-2018 Grote Windows 10 update is aanstaande

Regelmatig komt Microsoft met een grote update voor Windows 10. Binnenkort is het weer zover.

Ruim over een maand om precies te zijn. Microsoft heeft aangekondigd dat het besturingssysteem in oktober een grote update krijgt. Een precieze datum is niet gegeven, maar verwacht medio oktober een seintje op Windows 10. Zo liet het Amerikaanse techbedrijf weten op de IFA beurs in Berlijn. De laatste grote update stamt uit april. Inmiddels draaien bijna 700 miljoen gebruikers Windows 10.

De update van oktober brengt diverse nieuwe features naar het besturingssysteem, waaronder Cloud ondersteuning voor synchronisatie tussen meerdere apparaten, de nodige updates voor Microsoft Edge en performance info voor de Xbox Game Bar. De komende periode gaat Microsoft nog gebruiken om zich voor te bereiden op de release en het nodige te finetunen. Daarnaast zal het bedrijf in de aankomende weken meer bekendmaken wat we precies kunnen verwachten van deze update.

Eind september zal de update beschikbaar worden als download voor Windows Insiders. Begin oktober zijn reguliere consumenten aan de beurt. Na oktober zal het een tijdje rustig blijven. De verwachting is dat Microsoft pas in april 2019 weer met een grote update voor Windows 10 gaat komen.

Bron: Apparata.nl

20-07-2018 Gratis Phishing gids.

Hier kunt u een gratis Phishing gids downloaden. Klik hier voor het ophalen van de  gids

16-06-2018 Vooruitblik Windows 10 herfstupdate: Redstone 5

De April 2018-update voor Windows 10 is net uit, maar Microsoft rust niet op zijn lauweren. Er wordt namelijk hard gewerkt aan de tweede grote update van dit jaar, onder de codenaam Redstone 5. In dit artikel houden we bij wat je kunt verwachten van deze herfstupdate.

16-05-2018 Download gratis de minigids 'Veilig online toolkit'.

Nog een gratis gids in PFD formaat. Staan wetenswaardigheden in die u misschien nog niet wist. U kunt de gids hier ophalen.

29-04-2018 Gratis minigids downloaden in PDF- Windows 10 On the Go

Gratis minigids downloaden. Klik hier

26-04-2018 Inloggen zonder wachtwoorden komt dichterbij

Geen gedoe meer met wachtwoorden bedenken en onthouden, maar eenvoudigweg inloggen met de smartphone als identificatiemiddel.

Web Authentication
Deze techniek luistert naar de naam 'Web Authentication'. Het moet de nieuwe norm voor inloggen worden. Gebruikers die ergens willen inloggen krijgen een melding op hun smartphone. Daarna volgt identificatie via de smartphone. Bijvoorbeeld via een vingerafdruk of met een pincode. Lukt die identificatie, dan wordt de gebruiker automatisch ingelogd op de website. Dit proces is  eenvoudiger en veiliger dan inloggen via een wachtwoord. Wachtwoorden kunnen online worden gestolen of gekraakt. De smartphone niet. Overigens kan ook een ander apparaat dan de telefoon worden gebruikt in het identificatieproces. De grote browsers, Chrome, Edge, Firefox en Opera worden binnenkort voorzien van ondersteuning voor de nieuwe techniek. Alleen Apple ontbreekt nog in dit lijstje.

14-04-2018 Microsoft stelt Spring Creators Update Windows 10 uit

Vanwege een ernstig probleem met de Spring Creators Update stelt Microsoft de grote update voor Windows 10 voorlopig nog even uit. Bij gebruikers bij wie de update al wel is begonnen, loopt de computer tijdens het updateproces naar alle waarschijnlijkheid vast.

Er is een bug aangetroffen in de langverwachte Lente-update, maar het is niet bekend wat er precies mis is met de update. Gisteren had de grote Spring Creators Update uitgerold moeten worden naar Windows 10-computers, maar de update is voorlopig niet beschikbaar.

28-03-2018 Windows 10 Anniversary Update gaat met pensioen

Tijd om te upgraden - versies 1511 en 1607 krijgen in april laatste patches. Over twee weken gaat een versie van Windows 10 uit 2015 met pensioen. Dat is niet eens zo snel als het lijkt: de tijd tussen de verschijning en het beëindigen van de ondersteuning is bijna net zo lang als de tijd die zat tussen Windows 8 en Windows 10. Op de Patch Tuesday van april - de tweede dinsdag van de maand, 10 april - komt de laatste set beveiliginspatches voor versie 1511. Die zou al eerder met pensioen zijn gestuurd, maar kreeg uitstel. De Anniversary Update (1607) verdwijnt volgens de officiële planning uit de ondersteuningslijst voor Windows 10 Home en Pro. Enterprise en Education krijgen nog patches tot en met oktober. In oktober vorig jaar zou de versie voor de Anniversary Update, 1511 dus, zijn laatste updates ontvangen. Microsoft verlengde dat met een half jaar, maar alleen voor commerciële klanten. Consumenten moesten upgraden naar een nieuwere versie, minimaal 1607. Dat betekent dat Home en Pro al gemigreerd zijn, maar dat nu ook Enterprise en Education moeten overstappen. Microsoft heeft geprobeerd klanten te helpen herinneren aan de ondersteuningsbeëindiging met de cumulatieve updates in januari en februari. "De aanvullende serviceaanbieding voor Windows 10, versie 1511 eindigt op 10 april 2018 en wordt niet verlengd tot na deze datum. Als u beveiligings- en kwaliteitsupdates wilt blijven ontvangen, raadt Microsoft aan een update uit te voeren naar de laatste versie van Windows 10", zo stond te lezen in de documentatie van deze maand. Microsoft raadt klanten aan om te upgraden naar de recentste versie van Windows 10, wat momenteel de Fall Creators Update is (1709), hoewel de Spring Creators Update (1803) waarschijnlijk binnen twee weken verschijnt. Maar dan duurt het nog enkele maanden voordat deze geschikt is voor bedrijven. 1709 heeft die goedkeuring al wel. Microsoft heeft de deadline al vaker opgerekt (1507 met zes weken, 1511 met zes maanden) maar in de regel is het bedrijf strikt als het aankomt op het verval van ondersteuning - en daar heeft Microsoft goede redenen voor. "Het gevaar [van verlengingen] is dat klanten het niet meer geloven als een einddatum wordt aangekondigd", zei Gartner-analist Michael Silver vorig jaar. "Het zou een slecht precedent scheppen dat bedrijven ervan kunnen uitgaan dat Microsoft de ondersteuning doorlopend oprekt." Dus met de verlening van 1511 zet Microsoft waarschijnlijk de hakken in het zand. Windows 10 wil misschien meegeven, maar zal niet buigen voor eisen van klanten of zijn kritieke updatebeleid breken, omdat Windows-as-a-service daarmee staat of valt. Het ligt dan ook zeer voor de hand dat de Anniversary Update geen uitstel van executie krijgt.

22-03-2018 Grote update Windows 10 in april

De eerste grote Windows-update van het jaar komt eraan. In de loop van april brengt Microsoft de Spring Creators Update uit.

Microsoft voorziet Windows 10 tweemaal per jaar van een grote update. De eerste grote update van 2018 staat gepland voor april. Na de Creators Update (april 2017) en de Fall Creators Update (oktober 2017) krijgen we nu te maken met de Spring Creators Update

15-03-2018 Zo krijg je Windows 10-updates onder controle

Dat kunt u allemaal hier lezen.

13-03-2018 Windows-pc's toch merkbaar langzamer door update beveiligingslekken 

Dat schrijft Windows-hoofd Terry Myerson. Volgens Myerson zullen de meeste gebruikers met Windows 10 nauwelijks prestatieverschil van hun pc merken na de aanstaande beveiligingsupdate. De meeste gebruikers met zo'n oudere chip en Windows 7 of 8, zullen volgens Microsoft een vermindering in de prestaties van hun pc opmerken.

Windows 10-gebruikers met een pc van 2016 of nieuwer, merken waarschijnlijk helemaal niets. Sommige gebruikers met Windows 10, maar met een oudere chip van de Intel-generatie Haswell of ouder, merken mogelijk al wel een vertraging.

Microsoft stelt dat apparaten met oudere Windows-versies zoals 7 en 8 en veel servers, merkbaar langzamer zullen worden na updates die grote beveiligingslekken Meltdown en Spectre moeten dichten.

08-03-2018 Windows privacy-opties flink gewijzigd

De nieuwe versie van Windows 10 - Redstone 4-update - staat al weer bijna op het punt te verschijnen. Microsoft heeft hierbij de veelbesproken privacy-opties flink gewijzigd. Lees hier verder.

04-03-2018 Spectre 2 voor Intel-processors aangepakt

Microsoft heeft een update uitgebracht voor Windows 10 waarmee het beveiligingslek Spectre 2 voor Intel-processors aangepakt wordt. Het gaat om update KB4090007, die overigens alleen voor Windows 10 Build 1709 (de Fall Creators Update) uitgebracht wordt.

In de patch zijn nieuwe microcodes voor de Intel Skylake-serie inbegrepen. Die waren al eerder uitgerold, maar zorgen toen voor problemen en moest dus weer ingetrokken worden. De updates voor Coffee Lake, Kaby Lake, Broadwell, Haswell en veel Atom-generaties volgen binnenkort.

20-02-2018 Windows 10 Build 17083 update van april/mei

Wat zit er o.a. in:
Timeline-verbeteringen. Wij zijn het eens met insiders dat het verwijderen van meerdere activiteiten vanuit Timeline omslachtig kan zijn. Daarom hebben we de mogelijkheid toegevoegd om alle activiteiten van een bepaald uur of dag te verwijderen via het snelmenu. U kunt er tevens voor kiezen of u uw activiteiten op meerdere apparaten wilt synchroniseren, voor meer privacy.
Een nieuwe pagina Lettertype-instellingen en lettertypen in de Microsoft Store. Preview biedt meer lettertype-instellingen zoals kleur en variabele lettertypen en u kunt nu nog meer lettertypen direct vanuit de Microsoft Store downloaden.
Meer controle over diagnostische gegevens. De Diagnostic Data Viewer-app biedt een gedetailleerde weergave van de diagnostische gegevens die uw toestel naar Microsoft verzendt en hiermee kunt u het niveau van gegevensdeling wijzigen.
Eenvoudigere configuratie van Windows Hello U kunt nu de gezichts- en vingerafdrukherkenning of een PIN instellen voor Windows Hello vanuit uw vergrendelingsscherm door onder de aanmeldopties op de Windows Hello-tegel.
Bepalen welke apps toegang tot uw inhoud krijgen. Stel in welke UWP-apps op uw pc toegang krijgen tot uw mappen met foto's, video's of documenten.

Wil u kijken wat het allemaal inhoud zoek op YouTube Windows 10 Build 17083

01-02-2018 Herinnering

We willen u en andere Insiders een belangrijke herinnering sturen:
we hebben de ondersteuning voor oudere versies van Windows 10 onlangs stopgezet en pc's met deze versies ontvangen geen beveiligingsupdates meer.

Als u uw pc al een tijd niet hebt bijgewerkt of als u niet weet of u de meest recente versie van Windows gebruikt, heeft Windows een
eenvoudige (en gratis) oplossing:

Klik hier om Windows 10 Update Assistant te downloaden

Met Update Assistant kunt u heel eenvoudig de meest recente versie van Windows installeren. Klik om het programma automatisch uit te
voeren:

 • Uw machine wordt gescand om te controleren of deze gereed is voor updates
 • Geeft aan welke versie van Windows momenteel wordt gebruikt
 • Biedt ondersteuning als er iets moet worden aangepast
 • Bewaart uw huidige bestanden, programma's en instellingen tijdens de installatie
 • Werkt op vrijwel elke laptop of tablet1

Zodra de installatie is afgerond, hebt u niet alleen de nieuwste beveiligingsupdates, maar u hebt ook de kans om interessante nieuwe functies
voor productiviteit, berichten, surfen en gamen te verkennen; veel van deze functies zijn geïnspireerd op feedback van Windows Insiders zoals
u. Als u tijdens de installatie problemen ondervindt, willen we dat graag van u horen via de Feedback Hub-app2 zodat wij alles in het werk
kunnen stellen om het probleem te verhelpen.
Alvast bedankt voor uw hulp, waarmee wij u de beste Windows-ervaring kunnen bieden. Zoals gewoonlijk willen we u als Windows Insider
bedanken voor uw ondersteuning.

Het Windows Insider-team

02-02-2018 Office 2019

Zoals je misschien al zag aankomen, zal Office 2019 alleen beschikbaar zijn voor Windows 10-gebruikers. Het moge duidelijk zijn dat Microsoft alle particulieren en bedrijven wil stimuleren om over te stappen naar Windows 10, iets wat sinds eind vorig jaar niet meer gratis kan. Office 2019 zal de gebruikelijke Office-toepassingen bevatten, waaronder Word, Excel en PowerPoint. Daarnaast zullen ook iets minder geliefde programma’s als Exchange, SharePoint en het altijd ongelofelijk irritante Skype in het Office 2019-pakket zitten. In het derde kwartaal van 2018 kunnen we Office 2019 verwachten. Naast de bovenstaande informatie over Office 2019 maakt het bedrijf ook bekend langer door te willen gaan met het ondersteunen van Windows 10-versies. Waar er in eerste instantie 18 maanden ondersteuning werd geboden voor Windows 10-releases, komt er voor zowel de Enterprise- als Education-editie van Windows 10 (versies 1511, 1607, 1703 en 1709) 6 maanden extra ondersteuning bij.

17-01-2018 Voor 7 miljoen opgelicht !

Een internationale groep criminelen die zich voordoet als medewerkers van de Microsoft-helpdesk maakte in 2017 in Nederland bijna 2000 slachtoffers. Bij elkaar zijn ze voor zo'n 7 miljoen euro opgelicht. Een slachtoffer werd voor 98.000 euro opgelicht. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Vanuit het buitenland belt een Engelssprekende 'Microsoft-medewerker’ die zogenaamd computerproblemen wil verhelpen. De beller vraagt het slachtoffer om toegang tot zijn of haar computer en probeert vervolgens geld te ontfutselen, bijvoorbeeld via onlinebankieren. Deze oplichtingspoging heeft de afgelopen jaren al veel mensen geld heeft gekost. In 2016 werden 1100 mensen het slachtoffers van de oplichters.