Nieuws

22-05-2020 Nieuwe Chrome geeft tabbladen een kleurtje

Met Chrome 83 voorziet u bij elkaar horende tabbladen van een kleurtje. Ze komen in een groep, die u een passende naam geeft.

Op 18 mei verschijnt Chrome 83, de nieuwste update van Google Chrome. Een nieuwe functie in deze update is het groeperen van tabbladen. Veel mensen ergeren zich er tijdens het internetten aan dat ze tabbladen die over hetzelfde onderwerp gaan niet bij elkaar kunnen plaatsen. Als er veel tabbladen open staan, kan het lastig zijn om terug te vinden welke site op welk tabblad staat. Wie in Chrome 83 meerdere tabbladen opent die bij elkaar horen, kan ze voortaan opnemen in een (tijdelijke) groep. Dit is bijvoorbeeld handig als u vakanties vergelijkt op meerdere websites. Een groep bestaat uit meerdere tabbladen die allemaal dezelfde kleur krijgen om de randen. U kiest zelf de kleur, bijvoorbeeld groen of rood. In een hokje met de gekozen kleur staat de naam die u de groep geeft. Wie Google Chrome al op de pc heeft, krijgt de update na 18 mei automatisch aangeboden. Dat kan wel even duren, laat Google weten.

16-05-2020 Windows 10 krijgt PUA-bescherming tegen ongewenste programma’s

Windows 10 krijgt met de aankomende May 2020 Update (versie 2004) ingebouwde bescherming tegen zogenaamde Potentially Unwanted Applications (PUA’s). Ofwel: applicaties die zich veelal stiekem op je systeem installeren, maar mogelijk ongewenst zijn. De term PUA, ook wel bekend als PUP (Potentially Unwanted Program), verwijst naar applicaties die op een systeem worden geïnstalleerd door de gebruiker te misleiden. Denk bijvoorbeeld aan software die wordt gebundeld in het installatiebestand van een ander programma, of software die zich stiekem op de achtergrond installeert zonder enige vorm van toestemming. PUA’s zijn vaak apps die opdringerige advertenties weergeven, gebruikers volgen en hun gegevens verkopen aan adverteerders, browserinstellingen wijzigen, rootcertificaten installeren of beveiligingscontroles uitschakelen. Kortom: die heb je liever niet op je systeem draaien.

10-05-2020 Windows 10 mei-update: voortekenen beloven chaos

Nog voor we aan de inhoud toekomen zijn de voortekenen echter alweer een stuk minder. Zo blijkt inmiddels dat Microsoft haar eerdere belofte over een ‘finale testversie’ niet na kon komen. De testers vonden toch weer zoveel fouten dat er een nieuwe verbeterronde nodig was. Hierdoor is de uitrol vertraagd.

We kunnen de mei-update verwachten tussen 26 en 28 mei. Dat we dit weten doordat Microsoft die datum zelf gelekt heeft geeft ook weinig vertrouwen.

29-04-2020 Oplichters misbruiken 'DigiD' om aan bankgegegevens te komen

Een nieuwe vorm van oplichting: de naam van DigiD wordt misbruikt om naar de inloggegevens van je bankrekening te hengelen, en klanten van de meeste grote Nederlandse banken zijn doelwit. Hoe het werkt, lees je hieronder.

Uit het niets krijg je een sms-bericht met de volgende tekst: 'DigiD: Uw digitale sleutel voor toegang tot DigiD is geblokkeerd. Deblokkeer je digitale sleutel voor 28 april 2020 via digid.deblokkadediensten.info'. 

Uiteraard hebben wij uitgezocht wat er gebeurt als je het linkje volgt, dan hoeft niemand dat verder nog te doen. DUS, BLIJF ER VANAF !!!

16-04-2020 Apple kondigt nieuwe iPhone SE 2020 aan

De opvolger van de iPhone SE uit 2016 is vandaag aangekondigd door Apple. De budgetvriendelijke smartphone krijgt de naam iPhone SE 2020 mee en is vanaf eind april te bestellen.
De iPhone SE 2020 behoudt het in grote lijnen vertrouwde uiterlijk van zijn voorganger, met een bescheiden schermgrootte van 4,7 inch zonder scherminkeping en de ronde knop met vingerafdrukscanner onder het scherm. Klein verschil is dat de ronde metalen randen rondom de iPhone meer weg hebben van de iPhone Xr en iPhone 11, maar vooral de iPhone 8. Omdat het LCD-scherm een tikje groter is dan de iPhone SE is de 2020-uitvoering ietsje groter: 13,8 x 6,7 x 0,7 centimeter. Ook is de resolutie ietsje opgevoerd naar een 720p-resolutie (HD).Ander verschil is dat de iPhone 2020 nu ook een IP67-certificering heeft, wat hem waterbestendig maakt.

13-04-2020 Met de PTCC naar Burgers Zoo.

Om de pijn een klein beetje te verzachten heeft burgers zeven uur video opgenomen zodat u toch de dieren op afstand kunt bezoeken. Hier kunt u e.e.a. bekijken. Scroll iets naar beneden en klik op Silent Zoo.

03-04-2020 Eindeloos vermaak.

We moeten zoveel mogelijk binnen blijven en dat blijft de komende weken ook wel zo. Grote kans dat op eender moment de verveling toeslaat. Neem dan een kijkje op onze downloadspagina. Daar vind je veel gratis freeware, van leuke spelletjes tot handigheidjes die je systeem net wat efficiënter laten draaien. Eindeloos vermaak!

02-04-2020 Phishing namens Belastingdienst houdt aan

Er gaan nog steeds Mails rond over een openstaande schuld bij de Belastingdienst. Deze kunt u meteen verwijderen. Het bericht is namelijk nep, en wordt gestuurd door criminelen.
Ook deze dagen gaat er weer in grote aantallen zo’n mail het land door. De afzender van deze nieuwe phishingmail is het adres belastingdienst@diensten-verlening.nl. U ziet het misschien al: geen officieel adres van de Belastingdienst. Het onderwerp is ‘Uw openstaande schuld met kenmerk BD770076’. In het bericht staat dat u ondanks meerdere herinneringen een schuld niet hebt voldaan. TRAP ER NIET IN !!!!!

30-03-2020 Dit is o.a. nieuw in de april-update van Windows 10

Herstellen uit de cloud
Een van de meest interessante nieuwe functies in de update van april is vermoedelijk de mogelijkheid om Windows te herstellen vanuit de cloud, een optie die Mac-gebruikers al jarenlang kennen. Ideaal, omdat je nu dus geen externe harde schijf nodig hebt om een back-up te maken. Vooral als je geniet van een snelle en stabiele internetverbinding is dit een welkome functionaliteit.
De hersteloptie in de cloud zorgt er overigens niet voor dat je je pc terugzet naar de fabrieksinstellingen, maar zal alleen de meest recente versie van Windows 10 terugzetten.

28-03-2020 Keukenhof virtuele rondleidingen

Nu de bloemen het mooiste zijn kunnen we niet naar het Keukenhof.
Als u hier klikt kunt u toch een klein beetje genieten van al dat moois. Er komen regelmatig nieuwe films bij.

27-03-2020 Verwijder direct deze acht Android-apps met malware

De geïnfecteerde apps lijken op het eerste gezicht erg onschuldig en richten zich op doelgroepen die vaak slecht controleren of een app wel legitiem is. Het gaat om apps met zeer uiteenlopende functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan apps voor kinderen zoals Kids Coloring en Fruits Coloring Book, maar ook simpelere apps zoals een QR-code-scanner en een compass.
Dit zijn de acht apps die gevaarlijke malware op je telefoon installeren:

 • Ball number shooter
 • Compass
 • Fruit jump Tower
 • Fruits coloring book
 • Inongdan
 • Kids Coloring
 • qrcode
 • Soccer coloring book

26-03-2020 Niet-essentiële Windows-updates op pauze door coronacrisis.

Microsoft stopt de komende tijd met niet-essentiële updates voor Windows. Vanaf mei komen er alleen nog beveiligingsupdates uit voor Windows.
De zogenoemde C- en D-updates, met bijvoorbeeld aanpassingen aan Windows of nieuwe functies, komen volgens Microsoft op de lange baan tot de coronacrisis afneemt. Microsoft doet dit zodat het zich beter kan richten op zijn B-updates: de maandelijkse beveiligingsupdates.

Die belangrijke updates blijven zoals gewoonlijk verschijnen op elke tweede dinsdag van de maand; 'Update Tuesday'. Tot mei zullen ook de niet-essentiële updates blijven verschijnen. Waarom is niet duidelijk, vermoedelijk had Microsoft die updates al gereed staan.

20-03-2020 Coronavirus ook gevaarlijk voor computer en smartphone ?

Nu ook in Nederland maatregelen getroffen worden tegen het coronavirus, wordt er steeds meer naar informatie over het virus gezocht op het internet. Met alle gevolgen van dien, want hackers maken massaal misbruik van de paniek rondom COVID-19. LET OP !!!

11-03-2020 Windows 10 update april: dit kun je verwachten

Wellicht moet je eerst jouw driver-probleem oplossen, dat doe je zo...
Dat Windows vooral de laatste tijd een puinhoop maakt van haar updates hebben we inmiddels al een aantal keer moeten vaststellen. Nu is er een nieuw probleem. Door een bug in een veiligheidsoptie, de zogenoemde ‘memory integrity’ worden de drivers voor diverse hardware niet goed geüpdated. Als dit het geval is verschijnt een melding in beeld, luidende: ‘ A driver can’t load on this device’.
Drivers, in de Nederlandse versie ‘stuurprogramma’s’ genoemd zijn belangrijk, want met deze software zorgt Windows ervoor dat jouw hardware, zoals bijvoorbeeld de grafische kaart, op een goede manier laadt. Het probleem is dan ook verontrustend en Microsoft heeft een support-pagina geopend voor dit probleem. De oplossing is weliswaar eenvoudig (via de link op de supportpagina kan je de Memory integrity uitzetten), maar onhandig is het wel.

11-03-2020 Maart-updates Windows 10 fixen veel lekken, maar geen fouten

Lekken in Windows-onderdelen dichtgeplakt 
De maart-updates plakken 75 lekken dicht in Windows 10 versie 1909 en 1903, waarvan 7 kritiek, en 73 lekken in Windows 10 1809, waarvan ook 7 kritiek.
De lekken zaten in de volgende Windows 10-componenten:
Windows App Platform and Frameworks, Windows Media, Windows Silicon Platform, Microsoft Edge, Internet Explorer, Windows Fundamentals, Windows Authentication, Windows Peripherals, Windows Update Stack en Windows Server.

09-03-2020 Hoe start je Windows 10 in de veilige modus?

Als je problemen hebt met je pc (zwarte schermen, haperingen) of als je hardnekkige virussen of malware wilt verwijderen dan wordt vaak aangeraden de computer op te starten in de veilige modus (safe mode).
Vroeger kon je in Windows gewoon op F8 drukken tijdens het opstarten, maar in Windows 10 gaat dit anders. Hoe kun je Windows 10 in veilige modus opstarten?
Windows 10 opstarten in veilige modus
Je kunt Windows 10 vanuit de Instellingen opnieuw opstarten in veilige modus of vanaf het aanmeldingsscherm (inlogscherm) van Windows 10. Twee manieren dus. We laten ze beide zien. Het begin is dan anders, maar de rest hetzelfde. Kies dus hieronder 1a of 1b en daarna zijn alle stappen vanaf 2 gelijk.
1a. Ga in Windows 10 naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Systeemherstel en klik onder Geavanceerde opstartopties op Nu opnieuw opstarten

06-03-2020 Google Earth via browser te starten.

Internetters kunnen de online versie van Google Earth nu ook in de grotere browsers starten en bedienen. Googles virtuele wereldbol Google Earth startte als een apart programma. Daarna volgde een online versie die mensen via Googles browser Chrome konden bedienen. Deze online versie is nu ook beschikbaar in Edge, Firefox en het minder bekende Opera. In Apples browser Safari werkt het nog niet. Dus wie een Mac heeft, is nog steeds genoodzaakt het programma Google Earth te installeren.

04-03-2020 Windows 10-update die bugs moest oplossen, veroorzaakt nieuwe bugs

Microsoft lanceerde pas een nieuwe update voor Windows 10. Die is specifiek bedoeld om problemen ontstaan door eerdere updates op te lossen. Nu blijkt ook deze nieuwe update kopzorgen met zich mee te brengen. Microsoft lanceerde de optionele update KB4535996 speciaal om problemen veroorzaak door eerdere updates van de baan te werken. Zo zou de update de zoekfunctie repareren voor gebruikers die daar nog problemen mee ondervonden, en ook andere bugs wegwerken. We berichtten pas nog over de update omdat die handig kan zijn voor gebruikers die nog steeds met problemen met de zoekfunctie kampen, maar gaven toen aan dat even geduld bij de installatie misschien geen slecht idee is.

02-03-2020 Microsoft begint automatische update naar Chromium gebaseerde Edge-browser

Microsoft is begonnen met de uitrol van een Windows Update waarmee de Edge-browser automatisch geüpdatet wordt naar de Chromium-versie. Deze nieuwe versie kon al langer handmatig geïnstalleerd worden, maar wordt nu voor alle gebruikers geïnstalleerd. De oude Edge blijft echter staan.
De betreffende update is KB4541302. Deze installeert de op Chromium gebaseerde Edge, maar zorgt ook meteen voor promotie. Elke verwijzing naar de oude Edge wordt vervangen door een naar de nieuwe versie, en ook alle data wordt gemigreerd. Daarnaast wordt hij standaard in de taakbalk en op het bureaublad gezet. Bij de eerste keer opstarten wordt ook een introductie van de browser getoond.

28-02-2020 Kijk uit voor corona-phishing

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt voor phishing rondom het corona-virus. De mails lijken te komen van de WHO.
Veel mensen maken zich zorgen over de uitbraak van het corona-virus. Criminelen weten dat ook, en passen hun phishing daarop aan. Nieuw zijn berichten die zogenaamd komen van de WHO of een andere instantie. In de mails staat bijvoorbeeld dat er nieuwe informatie is over het virus. Die info staat in de bijlage of op een website. De afzenders willen dat de ontvanger de bijlage opent of de link aanklikt in de mail. De bijlage bevat een virus, en de website is ook besmet met malware.
Hierbij geldt ook het algemene advies: open niet zomaar bijlagen van e-mails, ook al bent u nieuwsgierig naar de inhoud. Met mooie praatjes of juist bangmakerij hoopt men dat u klikt, waarna uw pc besmet wordt. Klik ook niet zomaar op links in e-mails, als u niet zeker weet wie de afzender is.

28-02-2020 Uitvinder copy-pasten overleden

Larry Tesler, de informaticus die het copy-pasten uitvond, is op 74-jarige leeftijd overleden. 
Knippen, kopiëren, plakken. Handelingen die elke computergebruiker dagelijks gedachteloos uitvoert. Ze zijn bedacht door de Amerikaan Larry Tesler. Hij overleed maandag 17 februari op 74-jarige leeftijd.

16-02-2020 Microsoft trekt beveiligingsupdate terug, belooft te werken aan betere versie

Microsoft heeft gisteren besloten om een beveiligingsupdate die het op 11 februari heeft uitgerold terug te draaien, in verband met opstartproblemen, bevriezen van beeld en problemen met het installeren van de update. Het gaat om de update genaamd KB4524244, die beschikbaar werd gemaakt voor Windows 10-systemen met versies tussen versie 1607 en 1909. Het zorgt ervoor dat bij het installeren het systeem bevriest en opstarten niet meer mogelijk is. Bij installatie zouden systemen namelijk bij het bios-scherm blijven hangen. Een enkele gebruiker claimt de update wel geïnstalleerd te kunnen hebben, hoewel de computer niet lang daarna alsnog de problemen vertoonde.

15-02-2020 Microsoft introduceert nog eens nieuwe functie in Windows 10-update

Microsoft introduceert nog eens iets nieuws in Windows 10, in plaats van alleen maar nieuwe bugs. Een nieuwe build voor Insiders in de Fast Ring bevat een volledig vernieuwde Agenda-app, naast verschillende andere verbeteringen.

De nieuwe Insider-build voor Windows 10 brengt het versienummer naar 19564.1000. De meest zichtbare verandering is een preview van de nieuwe Agenda-app. Die kan worden ingeschakeld door in de toepassing te kiezen voor de “nieuwe ervaring” en brengt volgende nieuwigheden met zich mee:

 • Meer dan 30 verschillende nieuwe thema’s;
 • Verbeterde maandweergave met agendavenster dat de gebeurtenissen van de dag meteen toont;
 • Vereenvoudigde evenementcreatie;
 • Opnieuw ontworpen accountnavigatiepaneel dat minder ruimte inneemt.

14-02-2020 Microsoft waarschuwt voor einde ondersteuning Windows 10 1809

Binnen drie maanden stopt de officiële ondersteuning van Microsoft voor versie 1809 van Windows 10. Daarmee staat de slechtste update van Windows 10 ooit met één been in het verdiende graf.

13-02-2020 Microsoft vernieuwt Office-apps voor iPad en iPhone

In de App Store staan de geheel vernieuwde apps van Microsoft Office. Word, Excel en PowerPoint zijn van de grond af opnieuw opgebouwd. Ze werken nu simpeler en zien er mooier uit.
De veranderingen vallen bij Excel het meest op. In de app zit een zoekfunctie om gegevens uit cellen te doorzoeken. Ook voegen gebruikers makkelijker bijschriften toe of reageren ze direct vanuit de e-mail op vermeldingen en opmerkingen.
De apps zijn gratis te downloaden in de App Store op de iPhone en de iPad. De basisfuncties zijn beschikbaar voor iedereen. Voor uitgebreide functies is inloggen met een Office 365-abonnement nodig. Met dat abonnement krijgt iemand altijd de nieuwste versies van Office=programma’s. Een abonnement is met meerdere mensen te gebruiken.

13-02-2020 Februari-update KB4532693 kan mappen laten verdwijnen!

Tijdens de update KB4532693 lijkt wereldwijd bij sommige gebruikers een tijdelijk gebruikersprofiel aangemaakt te worden dat na de update niet verwijderd wordt - hun eigen gebruikersprofiel (met al hun mappen, bestanden, apps en aanpassingen) is dan gedeactiveerd. Als getroffen gebruikers vervolgens inloggen op dit tijdelijke gebruikersprofiel lijken ze alles kwijt te zijn!

03-02-2020 Windows 10X zal dynamische wallpapers hebben

Dynamische achtergronden zijn binnenkort standaard beschikbaar in Windows 10X.
Voor wie wil, kan het nu al. 
Indien je nu al interesse hebt in dynamische achtergronden voor je Windows pc kan je gebruik maken van deze app in de Microsoft Store. Met deze gratis tool kan je nu al automatisch je achtergrond laten veranderen op basis van de regionale tijd. Kies een thema, vul je locatie in en verklein de applicatie. Het leuke aan deze gratis app is dat je ook eigen thema’s kan bouwen of importeren. Een stuk uitgebreider dan de ingebouwde functie bij Apple’s macOS. Je kan ook wachten tot Windows 10X officieel beschikbaar is maar uit onze huidige informatie blijkt dat dat nog een aantal maanden zal duren.

31-01-2020 Interactieve wereldkaart toont verspreiding coronavirus.

Heeft het coronavirus Nederland al bereikt? Het antwoord op die vraag kun je snel vinden op een interactieve kaart, die de verspreiding van de ziekte wereldwijd in beeld brengt.
Op het moment van schrijven is het antwoord overigens nog 'nee', binnen Europa zijn er enkel in Frankrijk drie besmettingen opgelopen. Dat is dan ook terug te zien op de digitale wereldkaart van het Amerikaanse Center for Systems Science and Engineering. Data wordt verzameld uit verschillende betrouwbare bronnen, waaronder de World Health Organisation. 

30-01-2020 Hoe zet je de anti-ransomware van Windows Defender aan?

Windows Defender, de prima ingebouwde virusscanner in Windows 10, biedt ook bescherming tegen ransomware (gijzelsoftware die je bestanden kan kapen en losgeld vraagt). Je moet deze anti-ransomware beveiliging nog wel handmatig aanzetten. Wij leggen uit hoe.

Dit is alleen mogelijk voor mensen die Windows Defender als hun standaard virusscanner gebruiken, als je een andere anti-virus hebt werkt dit niet!
Klik hier voor verdere uitleg

30-01-2020 E-mailadres na provider-wissel langer toegankelijk

Overstappen naar een andere provider moet makkelijker worden. Daarom blijven vanaf deze zomer e-mailadressen nog zeker een half jaar bestaan na een overstap.
Nu is dat nog slechts een maand. Maar vanaf de zomer verandert dit dus naar zes maanden. Providers hebben dit afgesproken met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De afspraak maakt deel uit van een reeks maatregelen die een providerwissel makkelijker moeten maken.

28-01-2020 Microsoft verlengt Windows 7-ondersteuning eenmalig door eigen fout

Verlengde ondersteuning
Daarom krijgt Windows 7 nu toch nog een nieuwe update. Aanvankelijk wilde Microsoft de update wel enkel uitrollen naar klanten van het extended support-programma, maar dat plan werd gelukkig snel afgevoerd. Zo lopen de updates voor Windows 7 uiteindelijk toch nog enkele weken langer door dan initieel aangekondigd.

24-01-2020 Transcend JetFlash 910-stick voor back-ups op zakformaat

Usb-sticks hebben nog steeds bestaansrecht. Al was het maar omdat ze zo klein en licht zijn. De JetFlash 910 is een nieuw model van Transcend. 
Het betreft usb 3.1-stick die bestanden overschrijft op een snelheid van 400 MB/s. Een bestand van 4 GB is in 15 seconden overgezet, beloven de makers. 
De stick wordt verkocht in capaciteiten van 128 GB en 256 GB. De optionele Transcend Elite-software helpt bij het maken van automatische back-ups en kan bestanden versleutelen. Prijzen starten vanaf 39 euro.

23-01-2020 ING-app beschermt saldo tegen gluurders

Gebruikers van de app van ING kunnen vanaf nu met een handgebaar hun saldo onzichtbaar maken. Handig als er mensen mee staan te gluren als iemand even kijkt hoeveel geld op de rekening staat.
Mobiel bankieren op de smartphone of tablet kan overal waar er internetverbinding is. Het veiligst is via het eigen mobiele netwerk en niet via openbare wifi. Wie buitenshuis bankzaken regelt, loopt het risico dat er iemand meekijkt. In de bus of een druk park gebeurt dat snel.

15-01-2020 Ernstig lek in Windows 10: Deze update heb je nodig.

De update die je specifiek nodig hebt, is cumulatieve update KB4528760. Deze is op 13 januari 2020 vrijgegeven. Het kan zijn dat deze al automatisch op je systeem is geïnstalleerd. Dat controleer je als volgt. Ga naar Instellingen, Bijwerken en beveiliging. Klik dan op Geschiedenis van updates weergeven. Je zou de update dan terug moeten zien onder het kopje Kwaliteitsupdates.

14-01-2020 Alle Windows 10-gebruikers een nieuwe browser.

Woensdag 15-01-2020 lanceert Microsoft zijn nieuwe Chromium browser, waarmee het bedrijf verloren marktaandeel hoopt terug te winnen.

De browser wordt automatisch via Windows Update aangeboden aan gebruikers van Windows 10 1709 (Fall Creators Update) of hoger en overschrijft de huidige versie van Edge. Dat wil zeggen: de oude browser wordt niet verwijderd, maar verborgen.

09-01-2020 Samsung presenteert externe ssd met vingerafdrukscanner.

Samsung heeft een externe ssd gepresenteerd met ingebouwde vingerafdrukscanner. Dankzij de scanner moeten gebruikers bestanden kunnen beveiligen. De ssd kan bestanden vervoeren met 10Gbit/s dankzij ingebouwde ondersteuning voor usb 3.2 gen 2.

09-01-2020 7 redenen om te upgraden naar Linux i.p.v. Windows 10

Het einde van Windows 7 nadert met rasse schreden en de grote vraag die wij regelmatig horen langskomen is: Wat moeten we doen? Een nieuwe computer kopen met Windows 10? Een nieuwe computer kopen met Linux, het huidige systeem upgraden naar Windows 10 of toch overstappen naar Linux? Wij zetten de voors en tegens voor je op een rijtje. Klik hier.

30-12-2019 Notificatiegeluiden Windows 10 uitschakelen na November 2019-update.

Als je graag meteen van alle notificatiegeluid af wil zijn, zonder dat je daarvoor de apps individueel hoeft in te stellen, dan kun je de Instellingen openen via het Actiecentrum. Druk in het geopende venster op Systeem en vervolgens, links in het menu, op Meldingen en acties. Je bereikt de instellingen voor Meldingen en acties ook wanneer je in Windows 10 helemaal rechts bovenin met de rechtermuisknop op een melding klikt. In beeld verschijnen dan drie opties. Als je dan op Instellingen voor meldingen openen kiest, dan kom je meteen in het juiste scherm.

26-12-2019 Windows 10 in 2019: Microsoft neemt gas terug

Meer dan de helft van alle computers wereldwijd draait inmiddels op Windows 10, een mijlpaal die dit jaar is bereikt. Goed nieuws voor Microsoft, dat met het besturingssysteem een turbulent 2018 achter de rug had. Maatregelen waren nodig om de boel weer op de rit te krijgen en dat tekende Windows 10 in 2019.
Microsoft begint 2019 met een achterstand. Begin januari blijkt namelijk dat de oktober-update van 2018 nog maar op een klein deel van alle pc's geïnstalleerd is. Een restant van een rommelig jaar op gebied van windows-updates. Zowel de mei- als de oktober-update komen destijds later uit dan verwacht, doordat ze grote problemen voor gebruikers veroorzaken. Van blauwe schermen tot spontaan verwijderde bestanden. Het tempo van twee grote 'feature-updates' per jaar is simpelweg niet meer vol te houden.
Windows 10 is nooit af, Microsoft ziet het besturingssysteem als een dienst om constant bij te werken. Met nieuwe functies en het optimaliseren van bestaande processen. Het forceren van automatische updates is een van de acties die wordt ondernomen om zoveel mogelijk gebruikers op dezelfde Windows-versie te houden. Al sinds de release in 2015 is duidelijk dat gebruikers zelf hier minder tevreden mee zijn. Dit jaar komt uit onderzoek dan ook naar voren dat updates voor hen vaak ongelegen komen.

23-12-2019 Oude XP-bug is nog steeds aanwezig in laatste updates voor Windows 10.

De recente November 2019 Update voor Windows 10 bevat nog steeds de bug die contextuele uitklapmenu’s soms achter de taakbalk laat belanden. Het probleem werd voor het eerst gerapporteerd na de April 2018 Update, maar blijkt mogelijk al te dateren van het XP-tijdperk.

De desbetreffende bug treedt op wanneer de gebruiker het contextuele uitklapmenu van een applicatie in het systeem vak wil openen. Een deel van het uitklapmenu belandt daarbij soms achter de taakbalk, waardoor met name de onderste opties niet geselecteerd kunnen worden. Het probleem doet zich onregelmatig voor en treft verschillende apps. Bij sommige programma’s lijkt de bug wel vaker op te treden.

20-12-2019 Microsoft brengt in januari (2020) nieuwe versie van Edge uit

Microsoft werkt al een tijd aan een heel nieuwe versie van internetprogramma Edge. Vanaf 15 januari 2020 verspreidt het bedrijf de vernieuwde browser op computers met Windows 10.

Edge is de standaardbrowser van Windows 10. De nieuwe versie heeft de techniek Chromium als basis. Deze naam komt u misschien bekend voor; Chrome van Google gebruikt ook Chromium. Edge moet door deze techniek sneller werken en meer mogelijkheden bieden tijdens het internetten.

De update van Edge komt in een algemene Windows Update uit. U hoeft niets te doen om updates te krijgen. Windows 10 controleert zelf geregeld of er updates zijn en geeft een melding als er iets nieuws beschikbaar is. Vaak ziet u tijdens het afsluiten van de pc dat hij moet worden bijgewerkt.

19-12-2019 Opstartende programma's uitschakelen in Windows 10

U kunt opstartende programma's uitzetten als die uw pc teveel vertragen of als u die niet nodig heeft.

Schakel opstartende programma's uit in Instellingen

1. Ga naar Instellingen | Apps en onderdelen | Opstarten - Opstart-apps

2. Zet de schakelaars uit bij opstartende onderdelen of apps die je niet gebruikt. Zo kun je OneDrive uitzetten als je daar geen gebruik van maakt.

Volgens Microsoft heeft het uitzetten van OneDrive 'Veel invloed' op opstarten en CPU

Als je hier veel en onnodige apps hebt staan kun je die uitschakelen. Let wel op dat je dit met kennis en beleid doet! Je anti-virus-programma en firewall moet je hier niet uitzetten!

18-12-2019 Microsoft rolt Chromium-gebaseerde Edge-browser op 15 januari uit via Windows Update

Microsoft gaat op 15 januari starten met de bredere uitrol van de Chromium-gebaseerde Edge-browser. Ruim een jaar geleden kwam het met de nieuwe versie ter vervanging van de klassieke Edge. Middels Windows Update wordt de nieuwe versie automatisch geïnstalleerd.

Op deze 15e januari wordt de klassieke Edge dus automatisch vervangen door de op Chromium-gebaseerde versie. Dat gebeurt via Windows Update en is vermoedelijk niet standaard te voorkomen. Voor zakelijke Enterprise-gebruikers is dat wel mogelijk middels een Blocker Toolkit. Deze voorkomt automatische installatie, maar gebruikers kunnen alsnog handmatig updaten.

Al een geruime is een preview van de browser te gebruiken, maar sinds vorige maand staat ook een release candidate online. Deze wordt nu verder afgewerkt, maar grote veranderingen worden niet meer verwacht. Over grofweg een maand begint de uitrol.

13-12-2019 Microsoft in een nieuw jasje: 100 nieuwe icoontjes voor Windows 10.

Microsoft heeft een set van honderd nieuwe iconen onthuld voor Windows 10. Ook is er een nieuw Windows-logo gespot op één van de afbeeldingen (zie afbeelding hierboven). Het oude logo heeft scherpe hoeken en één kleur, terwijl het nieuwe logo schuin gepositioneerd staat en voorzien is van verschillende kleuren blauw.

Dat heeft Jon Friedman uitgelegd en laten zien in een uitgebreid bericht op de website Medium. Het nieuwe logo geeft de indruk dat Microsoft mogelijk zijn zakelijke karakter wat meer wil loslaten. En als we naar de iconen van de Windows 10-apps kijken, dan leeft dat idee sterker. Er is ruimte voor kleur en zachte vormen.

12-12-2019 Bescheiden december updates Windows 10 1909, 1903 en 1809.

Voor Windows 10 versie 1809, 1903 en 1909 zijn vanavond de maandelijkse beveiligingsupdates voor december verschenen. Hier een overzicht van de updates van vandaag voor Windows 10:

Versie                         Update                  Buildnummer
Windows 10 1809        KB4530715              17763.914
Windows 10 1903        KB4530684              18362.535
Windows 10 1909        KB4530684              18363.535
1903 en 1909 zelfde KB-nummers en bijna zelfde build-nummer

De onlangs verschenen halfjaarlijkse versie 1909 van Windows 10 krijgt updates met hetzelfde KB-nummer als versie 1903! Dat klopt, want versie 1903 en 1909 zijn grotendeels hetzelfde en krijgen vanaf nu maandelijks dezelfde updates. Ook het build-nummer van 1903 en 1909 is bijna hetzelfde: het scheelt maar één cijfer, zoals je hierboven ziet.

De maandelijkse beveiligingsupdates worden zoals gebruikelijk elke tweede dinsdag van de maand uitgebracht voor Windows 10 op de zogeheten 'pleisterdinsdag' of 'patch tuesday' van Microsoft. Deze updates worden automatisch geïnstalleerd.

12-12-2019 Chrome waarschuwt als je wachtwoord gestolen is en gaat phishing aanpakken

Is je wachtwoord gestolen zonder dat je erg in hebt? Google Chrome gaat je hier vanaf nu voor waarschuwen. Ook gaat de browser phishing aanpakken. Op deze twee manieren wordt Chrome veiliger.
Chrome gaat waarschuwen voor gestolen wachtwoorden

Google rolt vanaf vandaag Chrome 79 uit. De belangrijkste verbetering van deze versie heeft alles met veiligheid te maken. De update rolt gefaseerd uit: het kan dus even duren voordat je de nieuwe versie binnen hebt.

Datalekken horen jammer genoeg bij het internet. Hierbij komen vaak gebruikersgegevens en/of wachtwoorden op straat te liggen. Voortaan gaat Google je waarschuwen als jouw gegevens op straat zijn komen te liggen. Dat deed het bedrijf al langer via een aparte website, maar vanaf nu ook in Chrome zelf.

09-12-2019 Dit brengt de eerste grote Windows 10 update van 2020.

Dit jaar heeft Microsoft naast een tweetal grote updates ook een aantal kleinere updates doorgevoerd die wijzigingen in de mogelijkheden inhielden. Deze strategie gaat op de schop. Vanaf 2020 gaat Microsoft de features alleen nog wijzigen in de twee grote updates. Kleinere updates zullen dan verbeteringen in beveiliging en bugfixes brengen. Dat laatste lijkt gezien de ervaringen van dit jaar geen overbodige luxe.
De eerste grote update voor 2020, door het team ‘Windows 10 version 2004’ gedoopt, komt naar verwachting pas uit nadat de gratis support aan Windows 7 gestopt is. Wanneer iedereen volgens verwachting (al dan niet gratis) op Windows 10 is overgestapt kan men dan direct goede sier maken. Hoewel het nog wachten is op het exacte moment van uitrol en er tot die tijd dus nog wijzigingen kunnen plaatsvinden kunnen we al wel een aantal belangrijke veranderingen delen.
Het lijkt erop dat Windows niet veel functies weg zal halen. Het opvallendste is dat men de toepassing ‘kladblok’ uit de Windows-store haalt. Deze zal je weer lokaal moeten gebruiken. Waarom men dit doet is niet bekend. Daartegenover staat dat je jouw computer indien nodig nu ook kunt resetten vanuit de Cloud. Daarmee weet je zeker dat je alle meest recente data behoudt. Met een reset vanuit local files was het risico op verlies van data groter.
Verder kun je ook instellen welke Apps wel of niet automatische geopend moeten worden als je opnieuw opstart. Zo kun je gelijk aan het werk en kun je belasting van het systeem door het openen van apps die je niet gebruikt voorkomen. Ook de Windows-search functie wordt aangepakt. Met een Quick search menu kun je direct naar jouw favoriete items gaan. Verder kun je via ‘Task Manager’ direct de temperatuur van jouw grafische kaart en het verbruik van jouw harddisk of SDD bekijken. Dat is vooral een handige toepassing voor gamers.
Uiteraard wil het oog ook wat, dus er komen veel opties om jouw gebruikservaring te verbeteren. Zo wordt de Bluetooth-ontvangst verbeterd en kun je meer plaatjes kiezen als achtergrondscherm. Tot slot van de samenvatting zien we dat Microsoft in blijft zetten op de Aziatische emoji’s, je krijgt er namelijk weer een set Kaomoji’s bij.

08-12-2019 Windows 10 1809 gebruikers krijgen upgrade naar 1909.

Microsoft heeft bekendgemaakt dat gebruikers van Windows 10 versie 1809 (van oktober 2018) vanaf 5 december een automatische upgrade naar de huidige versie 1909 kunnen krijgen.

Windows 10 versie 1809 krijgt nog maandelijkse updates tot mei 2020, maar Microsoft begint al maanden van tevoren met het 'automatisch initiëren' van de onderdelenupdate naar versie 1909.

De upgrade wordt gefaseerd uitgerold. Dat begint deze week en loopt tot aan mei 2020. Het kan dus zijn dat je pc de komende tijd opeens bijgewerkt is van versie 1809 naar 1909.

06-12-2019 Miljoenen Microsoft-gebruikers hergebruiken gehackte wachtwoorden.

Tientallen miljoenen gebruikers van Microsoft-diensten hanteren een combinatie van inloggegevens die al eens is buitgemaakt in een hack bij een andere online dienst. Het bedrijf dwingt bij deze gebruikers een wachtwoordreset af.

Microsoft scande eerder dit jaar de gebruikersaccounts van verschillende diensten, zoals Azure Active Directory, en vergeleek de combinaties van inlognaam en wachtwoord met een database aan buitgemaakte inloggegevens van andere gehackte diensten online. Daar vonden ze 44 miljoen hergebruikte credentials, zo schrijft ZDNet.

Volgens het bedrijf werd een database gebruikt van ongeveer drie miljard gehackte inloggegevens van door de jaren heen gehackte diensten, bijvoorbeeld Yahoo!, LinkedIn, MySpace, Adobe en meer grote databasediefstallen het afgelopen decennium. "Voor gelekte credentials die overeenkomen dwingen we een wachtwoordreset af", zegt Microsoft tegen ZDNet.

Gebruikers kunnen zichzelf beter beschermen door multifactor-authenticatie in te schakelen, waarbij ze een secundaire inlogcode gebruiken die wordt gegenereerd door bijvoorbeeld hun smartphone. Aanvallers hebben dan niet genoeg aan buitgemaakte inloggegevens om in te loggen.

Dit is misschien een goed moment om te kijken of jouw adres voorkomt in de database van beveiligingsonderzoeker Troy Hunt, HaveIBeenPwned, of je zelfs in te schrijven voor de HIBP-dienst die automatisch een e-mail stuurt als jouw e-mailadres opduikt in een gestolen database, zodat je direct dát wachtwoord uit de roulatie haalt.

02-12-2019 NS wil reizigers via wifitracking aan zitplaats helpen.

Om het voor reizigers makkelijker te maken een zitplaats te vinden in de trein, willen de Nederlandse Spoorwegen wifitracking inzetten. 'Wij realiseren ons dat het een beladen ­onderwerp is als het gaat om privacy', zegt directeur privacy Udo Oelen in Trouw. Maar hij denkt dat gegevensverwerking rechtmatig is als het spoorbedrijf zich aan bepaalde spelregels houdt.

Via wifitracking ontvangt een bedrijf locatie gegevens van een mobiele telefoon of tablet wanneer wifi aanstaat. Gemeenten, maar ook vervoersbedrijven, kunnen het systeem inzetten om verkeersstromen van grote groepen mensen in kaart te brengen en mensen te tellen.

'Niemand volgen, alleen drukte meten' 

'In de meest moderne trein zou in elke stoel een sensor zitten, waardoor je per stoel kunt zien waar er plek is. Maar de huidige treinen van de NS hebben die sensoren niet', aldus Oelen in de krant. 'We willen waarborgen dat het mac-adres van de telefoon wel geteld wordt door de sensor, maar dat dit mac-adres niet echt wordt geregistreerd. We willen niemand volgen, maar alleen weten hoe druk het uiteindelijk wordt in zo’n trein.'

'Voor ons is het van belang deze informatie te ontsluiten zodat mensen zich beter over de trein verdelen en de kans op een zitplaats groter wordt', zegt de NS-directeur. 'Ook voor de veiligheid is het beter als massa’s mensen zich over de trein verspreiden.'

En wij van de PTCC maar zoeken hoe we onze gegevens kunnen beschermen !!! 

26-11-2019 Microsoft blokkeert Windows-upgrades bij computers met oude versie Avast of AVG.

Microsoft stuurt de upgrades naar Windows 10-versie 1903 en 1909 niet meer naar computers waar een oude versie van antivirussoftware Avast of AVG op staat. Gebruikers moeten die software upgraden om te Windows-updates te kunnen installeren.

Volgens Microsoft is er een compatibiliteitsprobleem tussen bepaalde versies van Avast Antivirus en AVG Antivirus, en de Windows 10-updates. Wat precies de technische oorzaak is, zeggen de bedrijven niet. Het gaat om alle software die gebruikmaakt van Antivirus-versie 19.5.444.567 of ouder. Die software kwam in mei uit.

Gebruikers moeten de antivirussoftware verwijderen of updaten voordat ze de Windows-updates kunnen installeren. Het gaat om versie 1903 en 1909 van Windows 10 voor thuisgebruikers, en om Windows Server. De Windows Update-tool geeft gebruikers een melding als de oude software aanwezig is. Op de websites van Avast en AVG zijn supportpagina's geplaatst met informatie voor gebruikers.

16-11-2019 Wat is Wifi 6?

IEEE 802.11b, IEEE 802.11n, 802.11ac, 802.11ax… Je krijgt aardig wat onduidelijke termen voorgeschoteld als je een duik neemt in de wereld van wifi. Daarom besloot de WiFi-Alliantie het anders aan te pakken: 802.11ac wordt Wifi 5 en 802.11ax wordt de opvolger ervan, namelijk Wifi 6. Wat kunnen we van de nieuwe standaard verwachten?

Wifi 6 biedt meer dan alleen een naamswijziging. Uiteraard krijg je weer een snellere draadloze verbinding, maar het echte speerpunt is vermoedelijk de sterk verbeterde prestaties in drukbevolkte, openbare gebieden. Plekken waar er dus veel verschillende apparaten met het internet zijn verbonden, denk aan een appartementencomplex of op het station. Of uiteraard thuis, als je meerdere familieleden hebt die ieder met een eigen apparaat van het internet gebruikmaken. Bovendien komen er steeds meer slimme apparaten in huis die allemaal om een verbinding vragen.

13-11-2019 Windows 10 versie 1909 is 12 november 2019 verschenen

Windows 10 brengt elk jaar twee grote onderdelenupdates die veel nieuwe functies hebben en waarbij je een volledige installatie moet uitvoeren. Dat is twee keer per jaar veel gedoe.

Sinds versie 1903 van mei dit jaar is het echter mogelijk om onderdelenupdates over te slaan. En - nog beter - versie 1909 wordt niet eens een echte onderdelenupdate maar meer een grote cumulatieve update (een soort service pack) die via Windows Update geleverd wordt. Een volledige herinstallatie van Windows 10 is niet meer benodigd.

Dit is alleen mogelijk omdat Windows 10 1909 ook niet veel nieuwe functies zal brengen. Het is een grote onderhoudsupdate (service pack van voorgaande updates, zoals Microsoft die vroeger uitbracht) met hier en daar wat nieuwe functionaliteit.

10-11-2019 Aantal aangiftes internetoplichting neemt toe.

De politie heeft dit jaar 200 malafide webshops gesloten. Dat heeft Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie, zaterdag bekendgemaakt in het programma Radar op NPO Radio 1. Daarnaast kon Van der Linden melden dat het aantal aangiftes over online oplichting met 7% is toegenomen tot een totaal van 47.000. 

Waarom het aantal aangiftes is toegenomen kan Van der Linden nog niet zeggen. Wel valt het hem op dat oplichters steeds beter echte webshops namaken, waardoor mensen denken dat ze zakendoen met een bekend merk. "Bedrijfsnamen als Coolblue, KPN, Tele2 en Kijkshop worden hiervoor misbruikt. Er wordt -actie, -deals, -uitverkoop, -shop of -Nederland aan de link toegevoegd, waardoor de consument denkt dat de website echt is."

Een andere truc die oplichters steeds vaker toepassen zit in de betaalmogelijkheden. "In een normale webshop kun je met bijvoorbeeld iDeal of een creditcard betalen. Krijg je pas na je bestelling in de mail een betaalverzoek, dan is het vaak niet pluis. Voor webshops is dit een zeer ongebruikelijke manier van werken."

07-11-2019 Windows 10 PowerToys

Een oude bekende keert terug, dit keer in Windows 10: PowerToys! Microsoft blaast de toolkit voor het sleutelen aan Windows na twaalf jaar nieuw leven in. In dit overzicht houden we bij wat je er zoal mee kunt. Er komen namelijk telkens meer opties bij.

Eerst gaan we de software te installeren. Download PowerToys door op PowerToysSetup.msi te klikken en het bestand op te slaan. Start deze vervolgens op en doorloop de installatie. Het programmaatje nestelt zich rechts onderin de taakbalk. Klik op het icoon dat lijkt op een rekenmachine om PowerToys te openen. Je komt terecht in het hoofdmenu, waar je kunt bepalen welke tools je actief wilt hebben.

03-11-2019 Microsofts logo voor zijn Edge-browser heeft flinke veranderingen ondergaan

Microsoft heeft het nieuwe logo van zijn Edge-browser onthuld. De nieuwe versie voegt een groene tint toe aan het kleurenschema, en heeft de vorm van een soort golf.

Het logo is als eerste ontdekt door Redditors, nadat ontwikkelaars van Microsoft een aantal raadsels op Reddit plaatsten. Als je ze oploste, kwam je uit op het uiterlijk van het nieuwe logo. Daarvoor moest je zelfs een aanwijzing als 3D-object openen in Paint 3D.

Deze 'letter E' lijkt een stuk minder op de E waar het huidige Edge-logo op gebaseerd is, dit zou een afspiegeling zijn van de transformatie die de browser de afgelopen tijd is ondergaan. Zo kwam Microsoft vorig jaar naar buiten met het nieuws dat Edge op opensource Chromium-software gebaseerd ging worden, tot afschuwen van de ceo van concurrent Mozilla. Google zou op deze manier te veel invloed kunnen uitoefenen op de browserwereld. In ieder geval moet het Edge een stuk sneller en lichter maken, en de veiligheid zou ook een belangrijke factor zijn.

01-11-2019 Zelfs smartphone-reset stopt dit Android-virus niet

Beveiligingsonderzoekers van Symantec zijn bijzonder hardnekkige Android-malware op het spoor gekomen, die zelfs niet verdwijnt nadat een besmet toestel is gereset. Hoe dat kan? Men staat nog voor een mysterie.

Het virus in kwestie draagt de naam xHelper en is op te lopen wanneer apps buiten de Play Store om worden geïnstalleerd. Sideloaden, is de term die daar ook wel voor wordt gebruikt. Doe je dit nooit, dan hoef je dus ook niet ongerust te zijn.

Toch heeft de malware inmiddels al 45.000 toestellen besmet. En wie xHelper eenmaal op zijn telefoon heeft staan, komt daar niet zo gemakkelijk meer vanaf. Zelfs na het terugzetten van de fabrieksinstellingen blijft de malware actief.

21-10-2019 iPhone SE 2

Apple zou van plan zijn om in het begin van 2020 de nieuwe iPhone SE 2 te lanceren. Het uiterlijk van dit toestel gaat lijken op die van de iPhone 8. Niet perse omdat die zo mooi of lelijk was, maar dit wordt min of meer aangenomen omdat de originele iPhone SE het uiterlijk van de iPhone 5S had. Verwacht wordt dat de SE 2 een prijskaartje zal hebben van $ 399,- in euro’s zal dit bedrag ongeveer € 459,- gaan worden. De iPhone 11 is vanaf 809 euro te verkrijgen op dit moment. Als de prijsverwachting klopt zal dit de goedkoopste iPhone worden. Nou ja, als we het over de prijs tijdens de lancering hebben dan.

17-10-2019 Dit brengt de november-update van Windows 10.

Zojuist gaf Windows 10 de ‘release preview’ voor de komende update van november (update ’19H2′ of ‘versie 1909’ genoemd).

Sneller zoeken
Windows gaat bij de november-update de files indexeren en tonen, ongeacht of je ze lokaal of in de drive hebt opgeslagen. Hierbij komt de betreffende file in beeld zodra je een deel van de zoekterm intypt in het zoekvenster. Zo hoef je niet te wachten tot alle resultaten inzichtelijk zijn maar kan je direct de file van jouw keuze openen. Dit versnelt het zoekproces. Een eerste test lijkt erop te duiden dat de functie beter werkt naarmate je bestanden zoekt die je recenter hebt gebruikt. Men verwacht echter dat er door de tijd meer files ‘gecached’ worden, waardoor je steeds sneller kunt zoeken.

Spraakbesturing van derden
Ook is er de mogelijkheid om allerlei spraakassistenten te gebruiken en te integreren met Windows 10. Dit zou zelfs de beveiliging van het versleutelde scherm overstemmen. De praktijktest wijst echter uit dat dit niet werkt zoals verwacht. Dit in combinatie met het ontbreken van aanvullende instructies maakt dat het redelijk onduidelijk is wat je hier in de praktijk mee kunt.

Makkelijk benaderbare agenda
Als je de kalender bekijkt kun je normaal gesproken pas een evenement toevoegen als je op het plusje drukt. Er opent dan een apart scherm. Na de november update van Windows 10 opent zich, zodra je een datum aanklikt, direct een invulvenster onder de kalender. Je kunt dan direct jouw evenementen toevoegen.

Betere notificaties
Ook bij de notificaties heeft men een aantal kleine veranderingen voorzien. Zo rangschikt hij de notificaties op datum in plaats van op auteursnaam en kun je deze makkelijk aanpassen. Er verschijnt namelijk een klein veld met opties wanneer je over de notatie scrolt.

Technische updates
Naast deze uiterlijkheden is er ook een aantal technische updates. Ook deze blinken niet uit in duidelijkheid. Zo heeft men het over ‘verbeteringen voor batterijduur en power-optimalisatie’ zonder dat men dit (na navraag) wil specificeren. Ook heeft men een verbetering voor de cores van de CPU in petto, waarmee men met favoriete cores gaat werken. Ook hier is niet heel duidelijk hoe dit zou werken. Kenners zeggen namelijk dat voor dergelijke toepassingen hardware-aanpassingen nodig zijn. Tot slot gaat men de functie van Windows Ink optimaliseren.

Verder zijn er nog een aantal kleine veiligheidsupdates vrijgegeven en wat technische details voor ontwikkelaars. Experts die de release preview direct gebruikten kwalificeren de november-update dan ook als een kleine update.

Het vermoeden bestaat dat echte grote nieuwe en gewijzigde toepassingen worden bewaard voor de ‘feature update’ die Microsoft al heeft aangekondigd voor maart 2020. Aangezien dan de support voor Windows 7 is gestopt zal men ongetwijfeld veel wijzigingen door willen voeren om zo veel mogelijk gebruikers te laten profiteren.

14-10-2019 Pas op voor toenemende wangiri-fraude!

 Wangiri is een vorm van telefonische oplichting waarbij geprobeerd wordt om mensen terug te laten bellen naar dure betaalnummers. ‘Wangiri’ is Japans voor één keer overgaan en stoppen.

Hoe werkt wangiri-fraude?

Als je het slachtoffer bent van een poging tot wangiri-fraude word je vanaf een onbekend, buitenlands nummer gebeld. Na een enkele keer overgaan wordt er aan de andere kant weer opgehangen. De fraudeurs hopen dat je het nummer terugbelt en proberen je vervolgens zo lang mogelijk aan de lijn te houden. Dit doen ze door je bijvoorbeeld een bandje van een beltoon, een ingesprektoon of helemaal niets te laten horen. Zonder dat je het weet, bel je dan naar een duur betaalnummer en loopt je telefoonrekening snel op.

Hoe voorkom je wangiri-fraude?

Ben je gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Bel dan niet terug! Als je twijfelt over de betrouwbaarheid van een telefoonnummer waardoor je gebeld bent, kun je er informatie over zoeken via Google. Vaak zijn er over frauduleuze nummers al klachten bekend. Via de instellingen van je telefoon kun je telefoonnummers blokkeren om te voorkomen dat je er (opnieuw) door gebeld wordt.

11-10-2019 Microsoft maakt bekend dat de november-update voor Windows 10 klaar

Microsoft maakt bekend dat de november-update voor Windows 10 klaar is om geïnstalleerd te worden. Het ziet er naar uit dat deze volgens planning eind oktober / begin november wordt aangeboden. Dat meldt het bedrijf in een recente blogpost. De november-update stond eerder bekend onder de codenaam 19H2 en wordt ook wel Windows 10-versie 1909 genoemd. Windows Insiders kunnen er nu al mee aan de slag, afhankelijk van hun instellingen. Wie updates namelijk zo snel mogelijk wil testen, zit al veel verder in het traject. Er wordt ondertussen namelijk ook al gewerkt aan de 2020-update.

03-10-2019 Waarschuwing voor buitenlandse telefoonnummers.

Veel mensen worden in deze periode opgebeld door buitenlandse nummers. Neem niet op als u geen internationaal telefoontje verwacht. Er wordt gebeld uit Algerije en terugbellen is erg duur. De telefoontjes zijn een vorm van oplichting. De bellers laten de telefoon overgaan en hangen dan op. Wie terugbelt, krijgt niemand aan de lijn maar wel een hoge telefoonrekening. Deze zogeheten wangiri-fraude komt al langer voor. Maar momenteel is er een piek in het aantal telefoontjes. De telefoontjes komen uit landen als Algerije, Afghanistan en Tunesië. De nummers beginnen onder meer met +213 en +216. Dat zijn de landencodes. Terugbellen kost ongeveer een euro per minuut. Het klinkt vaak of u in de wacht staat, maar dat is onderdeel van de oplichterij. Er komt niemand aan de telefoon, hoelang u ook wacht. Nederlandse telefoonbedrijven blokkeren de nummers zo snel ze kunnen, maar de oplichters nemen dan gewoon een nieuw nummer. Het advies is om onbekende nummers uit het buitenland niet terug te bellen en ook niet op te nemen als ze u bellen.

30-09-2019 Installatie Windows 10 standaard alleen met online account mogelijk.

Gebruik je Windows 10 Home en ben je van plan om de software opnieuw te installeren? Let dan goed op. Het is niet meer mogelijk om Windows 10 Home standaard met een lokaal of offline account te installeren.

27-09-2019 Heeft de iPhone 11 Pro de beste camera?

Apple heeft een inhaalslag te maken als het aankomt op smartphone-camera’s. Die inhaalslag wordt serieus genomen, want de nieuwe iPhone 11 Pro is een smartphone met drie camera’s en een nachtmodus. Is het genoeg?

26-09-2019 Badges weergeven op Taakbalkknoppen

Volg onderstaande stappen op een Windows 10-computer om te controleren of de optie 'Badges weergeven' aanstaat:

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op het pictogram van het tandwiel.
 • Het instellingenmenu opent. Klik op Persoonlijke instellingen.
 • Klik in het linker menu op Taakbalk.
 • Controleer of het schuifje onder 'Badges weergeven op taakbalkknoppen' aanstaat. Klik op het schuifje als deze wit is en erachter 'Uit' staat.
 • Sluit het Instellingen-menu door rechtsboven op het kruisje te klikken. De wijziging is opgeslagen.

21-09-2019 Disney+

Disney+ is de on demand-dienst van Disney die op 12 november gelanceerd wordt in de Verenigde Staten, Canada en Nederland. Een week later verschijnt de dienst ook in Australië en Nieuw-Zeeland. Disney+ is tot 12 november exclusief in Nederland gratis te testen.

20-09-2019 VLC media player, herontdekt

VLC media player is een van de populairste in zijn soort – en heus niet alleen omdat die gratis is. Er zijn namelijk weinig mediaspelers die zonder extra codecs zo veel verschillende mediaformaten afspelen. En wie de moeite neemt de minder bekende opties en mogelijkheden van het programma te ontdekken, heeft snel door dat zelfs een omschrijving als ‘flexibele mediaspeler’ de tool onrecht aandoet.

19-09-2019 NPO-app werkt niet met Chromecast na update

Gebruikers die de NPO-app op de tv afspelen via de Chromecast, moeten tijdelijk wat anders bedenken. De NPO Start-app werkt na de laatste update niet meer samen met het apparaat.

Chromecast is een apparaatje van Google dat in de televisie wordt gestoken. Het maakt verbinding met de wifi in huis. Vanaf de pc, tablet of smartphone kunnen gebruikers programma’s via de Chromecast versturen naar de televisie. Ook de NPO Start-app is normaal gesproken geschikt voor het apparaat.

De NPO laat weten dat het probleem bekend is. De omroep werkt aan een oplossing.

18-09-2019 Microsoft erkent Windows 10-updateproblemen en pauzeert uitrol gedeeltelijk

Microsoft geeft toe dat er problemen zijn met de recentste update voor Windows 10. Voor specifieke toestellen wordt de update geblokkeerd in een poging de ergste bugs af te houden. Voor andere problemen zoals de startmenu-bug is er nog geen oplossing.

De saga rond de Microsoft-updates krijgt een nieuwe episode. Nadat Microsoft een initieel probleem met cpu-gebruik van het SearchUI-proces verhielp met een nieuwe update, veroorzaakte die op zijn beurt nieuwe problemen bij verschillende gebruikers.

Microsoft heeft de problemen nu geïdentificeerd en heeft een ‘compatibility hold’ op de update geplaatst voor de belangrijkste categorie van getroffen toestellen. Wie KB4515384 automatisch krijgt aangeboden, kan de installatie in principe laten doorgaan (al bestaat er nog steeds een kleine kans op bugs). Manueel de update forceren raadt Microsoft in deze fase af.

11-09-2019 Pas op! Malafide sms'jes met split.to-link in omloop

Sms'jes afkomstig van '0684898729' misbruiken de naam van de Belastingdienst en proberen consumenten te verleiden om geld over te maken naar een onbekende. Dat blijkt uit diverse meldingen die wij op de redactie ontvingen. Trap er niet in: de berichten komen niet echt van de fiscus. Hetzelfde geldt voor varianten die zogenaamd van de Rabobank komen. 

Zowel per mail als via WhatsApp melden consumenten ons dat ze verdachte sms'jes ontvangen met een dubieuze link erin. Het gaat om berichten van het nummer '0684898729', met de tekst:

'Belastingdienst: Uw openstaande schuld met kenmerk G128379 is na meerdere herinneringen niet voldaan. Voorkom inbeslagname en betaal via: split.to/uDYYeFa'

Link niet meer actief

Deze link is inmiddels niet meer actief, vandaar dat wij deze hier niet hebben gecensureerd. Tot voor kort leidde de link nog naar een betaalverzoek voor 391 euro, ten name van iemand met een Bunq-rekening.

Gelukkig herkennen veel consumenten dergelijke berichten inmiddels als phishing of andere fraude. Zij gooien de tekstberichten meteen weg, of melden ze bij Radar. Ook worden dubieuze betaallinks en phishingsites vaak vrij snel offline gehaald.

Toch kan er in korte tijd al veel schade mee zijn aangericht. Blijf dus wel alert, want er zijn steeds weer nieuwe dubieuze tekstberichten in omloop.

10-09-2019 Ondersteuning voor Windows 7 loopt af op 14 januari 2020.

Microsoft heeft verklaard 10 jaar product ondersteuning voor Windows 7 te leveren toen het werd uitgebracht op 22 oktober 2009. Wanneer deze periode van 10 jaar afloopt, beëindigt Microsoft de ondersteuning voor Windows 7 zodat wij onze investeringen kunnen richten op de ondersteuning van nieuwere technologieën en fantastische nieuwe ervaringen. De exacte datum voor het einde van de ondersteuning voor Windows 7 is 14 januari 2020. Hierna worden geen technische ondersteuning en software-updates ter bescherming van uw pc meer geleverd voor het product vanuit Windows Update. Microsoft raadt u ten zeerste aan om vóór januari 2020 over te stappen naar Windows 10, om te voorkomen dat u in een situatie komt waarin u service of ondersteuning nodig hebt die niet langer beschikbaar is.

08-09-2019 ING gaat klanten die schade hebben geleden met QR code vergoeden.

ING-klanten die de afgelopen maanden de dupe zijn geworden van oplichting met QR-codes, een soort geavanceerde streepjescode, krijgen alsnog hun schade vergoed, meldt De Telegraaf.

De waarschuwingen in de app van de bank waren toch niet duidelijk genoeg, en dus gaat ING uit coulance vergoeden, bevestigt een woordvoerster. Hoeveel gedupeerde klanten terugkrijgen wil ze niet zeggen, wel dat het om een 'aanzienlijk bedrag' gaat en dat er 'enkele honderden meldingen' zijn geweest. Volgens het tv-programma Kassa, dat onderzoek deed naar de QR-fraude, zijn sommige ING-klanten voor 'duizenden euro’s' getild.

Klanten van ING die slachtoffer zijn geworden van deze specifieke vorm van fraude, hoeven zelf geen actie te ondernemen. 'Komende week krijgt iedereen die slachtoffer is geworden een brief met verdere uitleg.'

06-09-2019 Nieuwe iPhone XI

De pepernoten liggen weer in de winkel en dat betekent automatisch dat het tijd is voor de iPhone 11. Onlangs heeft Apple aangekondigd de modellen op 10 september te zullen onthullen. De grote vraag is natuurlijk, zoals ieder jaar, wat kunnen we van Apple verwachten op iPhonegebied? 

17-05-2019 Processors van Intel bevatten een ernstig lek. 

Deze week werd het bekend dat alle processors van Intel een ernstig lek bevatten, waardoor in theorie gevoelige gegevens uitgelezen kunnen worden door kwaadwillende. Wat zijn hier concreet de gevolgen van? Radar vraagt het aan Kaveh Razavi, een van de onderzoekers die het lek heeft gevonden.

Wat houdt het lek precies in?

Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam zijn erachter gekomen dat je op een website een stukje code kunt laten draaien dat met een trucje alle gegevens kan uitlezen die je computer verwerkt. Zolang je die webpagina open hebt staan, is niets wat je op je computer doet veilig.

Het is nog niet bekend of er daadwerkelijk al misbruik gemaakt is van het lek, maar volgens Kaveh Razavi, assistent-professor bij de VU, hoef je niet per se op een website van een kwaadwillende terecht te komen. Het kan gebeuren dat een betrouwbare website gehackt wordt of dat de code in een advertentie verstopt zit.

Hoe weet ik of mijn computer gevaar loopt?

Voor zover bekend zijn alle computers met een processor van Intel kwetsbaar. Dit zijn alle computers van Apple sinds 2006 en het overgrote deel van de Windows-computers. Om op Windows 10 te kunnen zien of je een Intel-processor hebt, kun je links onderin je scherm op de startknop drukken, dan op het tandwieltje om naar je instellingen te gaan. Klik dan op Systeem en selecteer daarna onderaan het menu links Over. Onder Specificaties kun je nu zien welk type processor je hebt.

12-04-2019 Update Windows 10, wat moet ik doen?

Twee keer per jaar komt er een grote update uit van Windows 10. Wat doet u als het moment daar is?

Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: niks. Voldoet dat antwoord niet helemaal aan uw verwachting, lees dan vooral nog even verder.

Herinnert u zich nog de update van 10 oktober 2018? Door de nodige problemen werd die update pas in november uitgebracht, in aangepaste vorm. Vooral in de beginfase van een update kunnen er onvoorziene problemen zijn. Microsoft weet dat, en biedt updates daarom in fases aan bij gebruikers. Ontstaan er problemen? Dan werkt Microsoft eerst aan een oplossing, voordat het de update op meer computers zet. Daarom is het belangrijk om altijd rustig af te wachten totdat Microsoft de update op de computer aanbiedt. Haal de update dus vooral niet zelf ergens vandaan.

05-04-2019 Snel meer opties voor uitstellen Windows 10-updates

Windows 10-updates zijn nogal opdringerig en komen zelden gelegen. Des te vervelender is het dat je weinig controle hebt over de installatie ervan. Daarover hoor je vaak terecht klachten, en Microsoft luistert nu eindelijk mee. Vanaf mei heb je meer opties om updates uit te stellen. 

05-04-2019 Kun je Windows 7 nog veilig gebruiken ?

Tien jaar na het uitbrengen van Windows 7 is het einde nu echt daar: Microsoft stopt vanaf volgend jaar definitief met de ondersteuning. Dit jaar kun je alleen nog de meest essentiële updates voor het besturingssysteem binnenhalen. Maar, is het überhaupt slim om nog met Windows 7 te werken, of moet je nu toch echt eens overstappen? Ga eens kijken met Google en zoek op: Is Windows 7 nog wel veilig.

13-03-2019 Grote update Windows 10 

Binnenkort verschijnt de eerstvolgende grote update van Windows 10. De zevende grote wijziging biedt weer een aantal handige vernieuwingen. In dit artikel leest u wat u over enkele weken kunt verwachten van de nieuwste Windows 10 update.

08-03-2019 Dark Mode inschakelen

Om de Dark Mode in te schakelen in Windows 10, klikt u op Start en vervolgens op Instellingen (of u drukt op de Windows-toets in combinatie met de letter I). Vervolgens klik je op Persoonlijke instellingen en daarna op Kleuren. Wanneer u nu helemaal naar beneden scrolt ziet u de optie Kies een standaard app-modus met daaronder de opties Licht en Donker. Wanneer u op Donker klikt, zult u zien dat de vensters direct worden aangepast (voor de juiste ervaring raden we aan om dit ook echt in een situatie met weinig licht te doen). Kleine kanttekening: om praktische redenen is de Dark Mode niet van invloed op de Windows Verkenner en op je browservensters.

07-03-2019 Rembrandts Nachtwacht onder de loep

Ontdek alles over de De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn op de interactieve site van omroep NTR en het Rijksmuseum.

Acteur Nasrdin Dchar leidt op Beleef De Nachtwacht bezoekers door het schilderij en ontrafelt zo de verborgen verhalen van kapitein Frans Banninck Cocq en zijn mannen. Waar zit Rembrandt verstopt? Wie is het meisje? Leer over de geschiedenis van het doek, vind verborgen symbolen en kom erachter wie de vlaggendrager is.

04-03-2019 Abonneren via Google van start in Nederland

Google is een nieuwe manier begonnen waardoor gebruikers bijvoorbeeld abonnementen op kranten kunnen nemen. De klant logt in met zijn Google-account en betaalt zijn abonnement met creditcard of Paypal.

In ons land is deze dienst nieuw. NRC is de eerste partij die deze vorm van abonnementen aanbiedt. Wie een aantal artikelen heeft gelezen op de site van de krant, krijgt de vraag of hij abonnee wil worden. Uiteraard is dat tegen betaling.

Afrekenen via Google
Nieuw is dat het abonnement niet via een account op de site van NRC gaat. Althans, dat kan nog steeds. Maar wie een Google-account heeft, kan daarmee inloggen en het abonnement aangaan. Betalen kan alleen via de creditcard of Paypal, niet via iDeal. Om het abonnement in te laten gaan, verschijnt er een betaalscherm van Google Pay. Dit is de betaaldienst van het bedrijf.

Wat hiervan het voordeel is? Minder verschillende accounts om te beheren, en wat gemak. Google richt zich op nieuwsmedia zoals kranten. Of meer kranten mee gaan doen, is nog niet bekend.

17-02-2019 Wat is 5G ?

5G is de opvolger van 4G en de eerste 5G-smartphones komen later dit jaar op de markt. Wat houdt 5G precies in en wat heb je er als consument aan? En hoe snel wordt het 5G-netwerk in Nederland ontrold?

Luchthaven Schiphol meldde eind vorig jaar aan een nieuw mobiel netwerk te werken dat onder meer geschikt is voor zogeheten 5G-technologie. Providers beginnen wereldwijd met de aanleg van 5G-netwerken. En het ministerie van economische zaken veilt naar verwachting in het najaar de frequenties. Begin dit jaar lanceerde LG op consumentenbeurs CES de eerste 5G-telefoon. Samsung, OnePlus en Huawei zullen later dit jaar een telefoon met 5G-ondersteuning lanceren. Nu wordt er voornamelijk  in Zuid Korea flink geïnvesteerd in de uitrol van 5G.

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Een groot verschil is dat het 5G-netwerk meer en sneller data kan verzenden. Bij 4G is de pieksnelheid zo’n 100 megabit per seconde, bij 5G zal dit liggen op zo’n 1 gigabit per seconde. Daarnaast werkt 5G met een lagere latentie (dit is de tijd ofwel de vertragingsduur in de communicatie tussen apparaten) dan bij voorgaande netwerkgeneraties. 'Op korte termijn zal de consument er nog niet heel veel van merken. 4G is op dit moment snel genoeg', zegt telefoondeskundige Tim Wijkman van Telecompaper. Wijkman spreek van eenzelfde ontwikkeling als bij de introductie van 4G. 'Nu is het normaal om bijvoorbeeld Netflix op je telefoon te kijken, dat was bij 3G niet het geval. Met de introductie van 5G zullen dergelijke ontwikkelingen zich ook voordoen. Daar gaat de consument op langere termijn, in 2022-2024, iets van gaan merken.'

09-02-2019  Hoe vaak gebeurd het niet tijdens het typen Caps Lock gaat aan.

Hoe vaak gebeurd het niet tijdens het typen Caps Lock gaat aan, vervelend maar er is een tool die je meteen waarschuwt, klik op deze link en installeer deze, het werkt rechts onder het scherm komt de waarschuwing.

18-01-2019 De herfstupdate van Windows 10 

De herfstupdate van Windows 10 druppelt mondjesmaat binnen. Microsoft maakt bekend dat de uitrol weer is gestart. Dat betekent dat de update mettertijd automatisch op je pc wordt geïnstalleerd. Deze herfstupdate zou eigenlijk al in oktober van 2018 uitkomen, maar werd teruggetrokken toen bleek dat persoonlijke bestanden van gebruikers in sommige gevallen werden gewist. Microsoft stelde de update in november weer beschikbaar, maar in eerste instantie alleen voor zij die handmatig wilden updaten.

Dit kan nog steeds overigens nog steeds via Instellingen, Bijwerken en beveiliging, Windows Update, Controleren op updates.

03-01-2019 Dit brengt Windows 10 je in 2019

Afgelopen oktober werden we al getrakteerd op wat nieuwe Windows 10-functies, maar het besturingssysteem is nooit af. Ook in 2019 kunnen we weer wat nieuwe functionaliteit verwachten. Hoe ziet Windows 10 er komend jaar uit? De eerstvolgende grote Windows 10-update kunnen we waarschijnlijk eind maart verwachten. Ieder half jaar komt Microsoft met verbeteringen voor het besturingssysteem.

16-12-2018 Hoe wordt er gefraudeerd op WhatsApp?

Als u een appje krijgt van iemand kijkt u naar de foto. Als op deze foto bijvoorbeeld uw dochter staat en die stuurt een appje met de tekst: "Goedemorgen papa, ik heb een nieuw telefoonnummer.....". Dan heeft u gauw de neiging om dit te geloven. Tot dusver nog niks aan de hand, maar als er vervolgens gevraagd wordt om geld, dan moeten meteen de alarmbellen rinkelen! Onderstaande tips helpen u om geen slachtoffer te worden van WhatsApp fraude.

WhatsApp fraude voorkomen

 • Bel de persoon vanuit uw adresboek op het oude nummer
 • Stel een vraag die de bekende persoon alleen weet
 • Maak nooit geld over

29-11-2018 Afrekenen met Tikkie in webwinkels

Webwinkels kunnen een Tikkie-betaaloptie toevoegen. Klanten krijgen dan een betaallink per sms en rekenen af via iDEAL. Met de mobiele betaalapp Tikkie kunnen ook webwinkelbestellingen worden afgerekend. 'Tikkie Supersnel betalen' heet de nieuwe optie. De betaaloptie maakt het de consument een stuk gemakkelijker omdat niet meer bij elke webwinkel persoonsgegevens ingevuld hoeven worden. Het werkt als volgt:

 • Klik bij het afrekenen (in webwinkels die de optie aanbieden) op Tikkie Supersnel betalen.
 • Vul uw 06-nummer in.
 • U krijgt een betaallink per sms. Tik daarop en reken af met iDEAL.
 • Eenmalig vult u uw adresgegevens in. Tikkie Supersnel betalen onthoudt die gegevens voor de volgende keer. Op die manier betaalt u heel vlot in aangesloten webwinkels. En veilig omdat u pas afrekent in de eigen iDEAL-omgeving.

19-11-2018 Gebruik geen oude en niet ondersteunende software.

Uit onderzoek blijkt dat nog miljoenen mensen verouderde en niet langer ondersteunde software gebruiken. Deze programma’s worden niet meer voorzien van (beveiligings) updates en kunnen een groot veiligheidsrisico vormen. Wij zetten voor je op een rij welke programma’s je echt niet meer moet gebruiken.

Waarom niet meer gebruiken?

Cybercriminelen gaan gericht op zoek naar de zwaktes in de software. Doel is om bij uw computerbestanden te komen, of om uw computer over te nemen.

Geen updates voor oude programma’s

Beveiligingsupdates, je ziet ze vaak genoeg voorbijkomen, zorgen dat kwetsbare plekken in software verholpen worden. Het is daarom heel belangrijk om software regelmatig te updaten.

Deze computerprogramma’s zijn uit de tijd

Windows XP
Microsoft heeft sinds 8 april 2014 de ondersteuning voor Windows XP beëindigd. Dit betekent dat Microsoft geen technische ondersteuning of beveiligingsupdates meer doet. Het advies is om te upgraden, naar bijvoorbeeld Windows 10.

Windows Vista
Vanaf 11 april 2017 krijgt Windows Vista geen ondersteuning meer. De software krijgt geen nieuwe beveiligingsupdates of technische ondersteuning. Daarnaast wordt Internet Explorer 9 niet ondersteund. De combinatie van Vista en Internet Explorer 9 kan dus zelfs extra gevaarlijk zijn.

Windows Essentials & Live mail
De ondersteuning voor Windows Essentials is vanaf 10 januari 2017 gestopt. Windows Essentials 2012 bestond uit Windows Movie Maker, Windows Photo Gallery, Windows Live Writer, Windows Live Mail, Windows Live Family Safety en de OneDrive bureaublad-app voor Windows. Mailen vanuit Windows Live Mail kan nog wel, maar is af te raden omdat het onveilig is vanwege de gestaakte ondersteuning. De

Microsoft Office 2007
Voor Microsoft Office geldt dat er geen technische ondersteuning of beveiligingsupdates meer worden gedaan sinds oktober 2017. Microsoft raadt aan te migreren naar Office 365 of Office 2016.

Apple Quicktime Player 7
Quicktime Player 7 wordt niet langer door Apple ondersteund. Dit programma zorgt er onder andere voor dat video’s op je computer of in je browser kunnen worden weergegeven. Apple raadt aan om te updaten naar QuickTime Player 10.

Java Runtime Environment
Java is een programmeertaal waarin sommige programma’s zijn geschreven. Java Runtime Environment (JRE) is software waarmee dit soort programma’s op je computer kunnen werken. De software is steeds minder vaak echt nodig, maar wordt nog wel heel veel gebruikt. Daarnaast is het een populair doelwit van cybercriminelen. Die gebruiken het onder andere als ingang om computers over te nemen.

Microsoft Silverlight
Ook dit programma van Microsoft heeft meer dan eens veiligheidsproblemen gehad. Silverlight werd een aantal jaren geleden vooral gebruikt om video’s te kijken op Netflix. Inmiddels is dit al lang overgegaan op HTML5, dus Silverlight kan je verwijderen.

Programma’s waarvan de ondersteuning in de nabije toekomst wordt beëindigd 

Windows 7
Vanaf 2020 wordt de ondersteuning van Windows 7 beëindigd. Microsoft biedt vanaf dan alleen nog betaalde beveiligingsupdates. De zogeheten Windows 7 Extended Security Updates (ESU) worden per apparaat aangeboden en zullen ieder jaar duurder worden.

 

08-11-2018 Spraak assistent

Amazon heeft een Alexa-app uitgebracht om de spraak assistent op computers met Windows 10 te kunnen gebruiken. De Alexa-app is in enkele landen via de Microsoft Store te downloaden. De spraak assistent is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland beschikbaar. In 2019 komen daar meer landen bij. Met de applicatie kunnen gebruikers via stembediening bijvoorbeeld reminders, wekkers en timers instellen. Ook kan Alexa het weerbericht en het nieuws oplezen, muziek laten afspelen en slimme apparaten in huis bedienen. Niet alle Alexa-functies werken in de app. Zo is het niet mogelijk om vanuit de app te bellen of muziek te luisteren via Spotify.

25-10-2018 Nieuwe problemen update Windows 10

Ook de nieuwste versie van de grote najaars-update voor Windows kampt met problemen. In een enkel geval werkt het geluid niet meer na het bijwerken.

Microsoft blijft aanmodderen met de nieuwste update voor Windows 10. Sommige gebruikers melden dat het geluid niet meer werkt na installatie van de update. De problemen doen zich voor bij de installatie van de laatste versie van de update die is vrijgegeven na de vorige problemen waarbij bestanden werden gewist.

Driver

De geluidsproblemen ontstaan doordat de drivers niet of niet goed zijn geïnstalleerd. Een driver is een programma dat hardware, zoals de harde schijf of geluidskaart, aanstuurt. Microsoft benadrukt dat het probleem maar sporadisch optreedt. Gebruikers kunnen het probleem verhelpen door zelf de benodigde drivers te installeren.

06-10-2018 Windows 10 oktober-update kan spontaan bestanden verwijderen.

Windows 10 oktober-update kan spontaan bestanden verwijderen. Kijk en lees hier voor meer informatie

01-10-2018 Ransomware verwijderen ?

Ransomware is malware die uw computer en mobiele apparaten vergrendelt of uw digitale bestanden versleutelt. Als dit gebeurt is de data ontoegankelijk tenzij u losgeld betaalt. Dit biedt echter geen garanties. Betaal nooit! Kijk even hier voor eventuele oplossingen

22-09-2018 Windows 10 voorspelt beste moment om pc te herstarten na update

Kunstmatige intelligentie moet ervoor zorgen dat Windows 10 na een update niet direct opnieuw opstart als een computer in gebruik is.

Computers die met het besturingssysteem Windows 10 werken, kunnen zelfstandig updates installeren en doorvoeren door te herstarten. Op internet zijn veel klachten te vinden van gebruikers die melden dat het regelmatig gebeurt wanneer ze ergens anders mee bezig zijn.

Microsoft schrijft in een blogbericht op de hoogte te zijn van de problemen. Het bedrijf belooft de problemen te verhelpen met behulp van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf maakt gebruik van de technologie zodat voorspeld kan worden wat het beste moment is om de computer te herstarten.

"De AI bekijkt niet alleen of het apparaat in gebruik is, maar probeert ook te voorspellen of je alleen even weg bent gelopen om koffie te halen", schrijft Windows-topvrouw Dona Sarkar.

Microsoft heeft de functie intern getest en spreekt van "veelbelovende resultaten". Op dit moment is de kunstmatige intelligentie voor updates alleen beschikbaar in de bètaversie van Windows 10. Naar verwachting wordt het later aan het reguliere besturingssysteem toegevoegd.

03-09-2018 Grote Windows 10 update is aanstaande

Regelmatig komt Microsoft met een grote update voor Windows 10. Binnenkort is het weer zover.

Ruim over een maand om precies te zijn. Microsoft heeft aangekondigd dat het besturingssysteem in oktober een grote update krijgt. Een precieze datum is niet gegeven, maar verwacht medio oktober een seintje op Windows 10. Zo liet het Amerikaanse techbedrijf weten op de IFA beurs in Berlijn. De laatste grote update stamt uit april. Inmiddels draaien bijna 700 miljoen gebruikers Windows 10.

De update van oktober brengt diverse nieuwe features naar het besturingssysteem, waaronder Cloud ondersteuning voor synchronisatie tussen meerdere apparaten, de nodige updates voor Microsoft Edge en performance info voor de Xbox Game Bar. De komende periode gaat Microsoft nog gebruiken om zich voor te bereiden op de release en het nodige te finetunen. Daarnaast zal het bedrijf in de aankomende weken meer bekendmaken wat we precies kunnen verwachten van deze update.

Eind september zal de update beschikbaar worden als download voor Windows Insiders. Begin oktober zijn reguliere consumenten aan de beurt. Na oktober zal het een tijdje rustig blijven. De verwachting is dat Microsoft pas in april 2019 weer met een grote update voor Windows 10 gaat komen.

Bron: Apparata.nl

20-07-2018 Gratis Phishing gids.

Hier kunt u een gratis Phishing gids downloaden. Klik hier voor het ophalen van de  gids

16-06-2018 Vooruitblik Windows 10 herfstupdate: Redstone 5

De April 2018-update voor Windows 10 is net uit, maar Microsoft rust niet op zijn lauweren. Er wordt namelijk hard gewerkt aan de tweede grote update van dit jaar, onder de codenaam Redstone 5. In dit artikel houden we bij wat je kunt verwachten van deze herfstupdate.

16-05-2018 Download gratis de minigids 'Veilig online toolkit'.

Nog een gratis gids in PFD formaat. Staan wetenswaardigheden in die u misschien nog niet wist. U kunt de gids hier ophalen.

29-04-2018 Gratis minigids downloaden in PDF- Windows 10 On the Go

Gratis minigids downloaden. Klik hier

26-04-2018 Inloggen zonder wachtwoorden komt dichterbij

Geen gedoe meer met wachtwoorden bedenken en onthouden, maar eenvoudigweg inloggen met de smartphone als identificatiemiddel.

Web Authentication
Deze techniek luistert naar de naam 'Web Authentication'. Het moet de nieuwe norm voor inloggen worden. Gebruikers die ergens willen inloggen krijgen een melding op hun smartphone. Daarna volgt identificatie via de smartphone. Bijvoorbeeld via een vingerafdruk of met een pincode. Lukt die identificatie, dan wordt de gebruiker automatisch ingelogd op de website. Dit proces is  eenvoudiger en veiliger dan inloggen via een wachtwoord. Wachtwoorden kunnen online worden gestolen of gekraakt. De smartphone niet. Overigens kan ook een ander apparaat dan de telefoon worden gebruikt in het identificatieproces. De grote browsers, Chrome, Edge, Firefox en Opera worden binnenkort voorzien van ondersteuning voor de nieuwe techniek. Alleen Apple ontbreekt nog in dit lijstje.

14-04-2018 Microsoft stelt Spring Creators Update Windows 10 uit

Vanwege een ernstig probleem met de Spring Creators Update stelt Microsoft de grote update voor Windows 10 voorlopig nog even uit. Bij gebruikers bij wie de update al wel is begonnen, loopt de computer tijdens het updateproces naar alle waarschijnlijkheid vast.

Er is een bug aangetroffen in de langverwachte Lente-update, maar het is niet bekend wat er precies mis is met de update. Gisteren had de grote Spring Creators Update uitgerold moeten worden naar Windows 10-computers, maar de update is voorlopig niet beschikbaar.

28-03-2018 Windows 10 Anniversary Update gaat met pensioen

Tijd om te upgraden - versies 1511 en 1607 krijgen in april laatste patches. Over twee weken gaat een versie van Windows 10 uit 2015 met pensioen. Dat is niet eens zo snel als het lijkt: de tijd tussen de verschijning en het beëindigen van de ondersteuning is bijna net zo lang als de tijd die zat tussen Windows 8 en Windows 10. Op de Patch Tuesday van april - de tweede dinsdag van de maand, 10 april - komt de laatste set beveiliginspatches voor versie 1511. Die zou al eerder met pensioen zijn gestuurd, maar kreeg uitstel. De Anniversary Update (1607) verdwijnt volgens de officiële planning uit de ondersteuningslijst voor Windows 10 Home en Pro. Enterprise en Education krijgen nog patches tot en met oktober. In oktober vorig jaar zou de versie voor de Anniversary Update, 1511 dus, zijn laatste updates ontvangen. Microsoft verlengde dat met een half jaar, maar alleen voor commerciële klanten. Consumenten moesten upgraden naar een nieuwere versie, minimaal 1607. Dat betekent dat Home en Pro al gemigreerd zijn, maar dat nu ook Enterprise en Education moeten overstappen. Microsoft heeft geprobeerd klanten te helpen herinneren aan de ondersteuningsbeëindiging met de cumulatieve updates in januari en februari. "De aanvullende serviceaanbieding voor Windows 10, versie 1511 eindigt op 10 april 2018 en wordt niet verlengd tot na deze datum. Als u beveiligings- en kwaliteitsupdates wilt blijven ontvangen, raadt Microsoft aan een update uit te voeren naar de laatste versie van Windows 10", zo stond te lezen in de documentatie van deze maand. Microsoft raadt klanten aan om te upgraden naar de recentste versie van Windows 10, wat momenteel de Fall Creators Update is (1709), hoewel de Spring Creators Update (1803) waarschijnlijk binnen twee weken verschijnt. Maar dan duurt het nog enkele maanden voordat deze geschikt is voor bedrijven. 1709 heeft die goedkeuring al wel. Microsoft heeft de deadline al vaker opgerekt (1507 met zes weken, 1511 met zes maanden) maar in de regel is het bedrijf strikt als het aankomt op het verval van ondersteuning - en daar heeft Microsoft goede redenen voor. "Het gevaar [van verlengingen] is dat klanten het niet meer geloven als een einddatum wordt aangekondigd", zei Gartner-analist Michael Silver vorig jaar. "Het zou een slecht precedent scheppen dat bedrijven ervan kunnen uitgaan dat Microsoft de ondersteuning doorlopend oprekt." Dus met de verlening van 1511 zet Microsoft waarschijnlijk de hakken in het zand. Windows 10 wil misschien meegeven, maar zal niet buigen voor eisen van klanten of zijn kritieke updatebeleid breken, omdat Windows-as-a-service daarmee staat of valt. Het ligt dan ook zeer voor de hand dat de Anniversary Update geen uitstel van executie krijgt.

22-03-2018 Grote update Windows 10 in april

De eerste grote Windows-update van het jaar komt eraan. In de loop van april brengt Microsoft de Spring Creators Update uit.

Microsoft voorziet Windows 10 tweemaal per jaar van een grote update. De eerste grote update van 2018 staat gepland voor april. Na de Creators Update (april 2017) en de Fall Creators Update (oktober 2017) krijgen we nu te maken met de Spring Creators Update

15-03-2018 Zo krijg je Windows 10-updates onder controle

Dat kunt u allemaal hier lezen.

13-03-2018 Windows-pc's toch merkbaar langzamer door update beveiligingslekken 

Dat schrijft Windows-hoofd Terry Myerson. Volgens Myerson zullen de meeste gebruikers met Windows 10 nauwelijks prestatieverschil van hun pc merken na de aanstaande beveiligingsupdate. De meeste gebruikers met zo'n oudere chip en Windows 7 of 8, zullen volgens Microsoft een vermindering in de prestaties van hun pc opmerken.

Windows 10-gebruikers met een pc van 2016 of nieuwer, merken waarschijnlijk helemaal niets. Sommige gebruikers met Windows 10, maar met een oudere chip van de Intel-generatie Haswell of ouder, merken mogelijk al wel een vertraging.

Microsoft stelt dat apparaten met oudere Windows-versies zoals 7 en 8 en veel servers, merkbaar langzamer zullen worden na updates die grote beveiligingslekken Meltdown en Spectre moeten dichten.

08-03-2018 Windows privacy-opties flink gewijzigd

De nieuwe versie van Windows 10 - Redstone 4-update - staat al weer bijna op het punt te verschijnen. Microsoft heeft hierbij de veelbesproken privacy-opties flink gewijzigd. Lees hier verder.

04-03-2018 Spectre 2 voor Intel-processors aangepakt

Microsoft heeft een update uitgebracht voor Windows 10 waarmee het beveiligingslek Spectre 2 voor Intel-processors aangepakt wordt. Het gaat om update KB4090007, die overigens alleen voor Windows 10 Build 1709 (de Fall Creators Update) uitgebracht wordt.

In de patch zijn nieuwe microcodes voor de Intel Skylake-serie inbegrepen. Die waren al eerder uitgerold, maar zorgen toen voor problemen en moest dus weer ingetrokken worden. De updates voor Coffee Lake, Kaby Lake, Broadwell, Haswell en veel Atom-generaties volgen binnenkort.

20-02-2018 Windows 10 Build 17083 update van april/mei

Wat zit er o.a. in:
Timeline-verbeteringen. Wij zijn het eens met insiders dat het verwijderen van meerdere activiteiten vanuit Timeline omslachtig kan zijn. Daarom hebben we de mogelijkheid toegevoegd om alle activiteiten van een bepaald uur of dag te verwijderen via het snelmenu. U kunt er tevens voor kiezen of u uw activiteiten op meerdere apparaten wilt synchroniseren, voor meer privacy.
Een nieuwe pagina Lettertype-instellingen en lettertypen in de Microsoft Store. Preview biedt meer lettertype-instellingen zoals kleur en variabele lettertypen en u kunt nu nog meer lettertypen direct vanuit de Microsoft Store downloaden.
Meer controle over diagnostische gegevens. De Diagnostic Data Viewer-app biedt een gedetailleerde weergave van de diagnostische gegevens die uw toestel naar Microsoft verzendt en hiermee kunt u het niveau van gegevensdeling wijzigen.
Eenvoudigere configuratie van Windows Hello U kunt nu de gezichts- en vingerafdrukherkenning of een PIN instellen voor Windows Hello vanuit uw vergrendelingsscherm door onder de aanmeldopties op de Windows Hello-tegel.
Bepalen welke apps toegang tot uw inhoud krijgen. Stel in welke UWP-apps op uw pc toegang krijgen tot uw mappen met foto's, video's of documenten.

Wil u kijken wat het allemaal inhoud zoek op YouTube Windows 10 Build 17083

01-02-2018 Herinnering

We willen u en andere Insiders een belangrijke herinnering sturen:
we hebben de ondersteuning voor oudere versies van Windows 10 onlangs stopgezet en pc's met deze versies ontvangen geen beveiligingsupdates meer.

Als u uw pc al een tijd niet hebt bijgewerkt of als u niet weet of u de meest recente versie van Windows gebruikt, heeft Windows een
eenvoudige (en gratis) oplossing:

Klik hier om Windows 10 Update Assistant te downloaden

Met Update Assistant kunt u heel eenvoudig de meest recente versie van Windows installeren. Klik om het programma automatisch uit te
voeren:

 • Uw machine wordt gescand om te controleren of deze gereed is voor updates
 • Geeft aan welke versie van Windows momenteel wordt gebruikt
 • Biedt ondersteuning als er iets moet worden aangepast
 • Bewaart uw huidige bestanden, programma's en instellingen tijdens de installatie
 • Werkt op vrijwel elke laptop of tablet1

Zodra de installatie is afgerond, hebt u niet alleen de nieuwste beveiligingsupdates, maar u hebt ook de kans om interessante nieuwe functies
voor productiviteit, berichten, surfen en gamen te verkennen; veel van deze functies zijn geïnspireerd op feedback van Windows Insiders zoals

u. Als u tijdens de installatie problemen ondervindt, willen we dat graag van u horen via de Feedback Hub-app2 zodat wij alles in het werk
kunnen stellen om het probleem te verhelpen.
Alvast bedankt voor uw hulp, waarmee wij u de beste Windows-ervaring kunnen bieden. Zoals gewoonlijk willen we u als Windows Insider
bedanken voor uw ondersteuning.

Het Windows Insider-team

02-02-2018 Office 2019

Zoals je misschien al zag aankomen, zal Office 2019 alleen beschikbaar zijn voor Windows 10-gebruikers. Het moge duidelijk zijn dat Microsoft alle particulieren en bedrijven wil stimuleren om over te stappen naar Windows 10, iets wat sinds eind vorig jaar niet meer gratis kan. Office 2019 zal de gebruikelijke Office-toepassingen bevatten, waaronder Word, Excel en PowerPoint. Daarnaast zullen ook iets minder geliefde programma’s als Exchange, SharePoint en het altijd ongelofelijk irritante Skype in het Office 2019-pakket zitten. In het derde kwartaal van 2018 kunnen we Office 2019 verwachten. Naast de bovenstaande informatie over Office 2019 maakt het bedrijf ook bekend langer door te willen gaan met het ondersteunen van Windows 10-versies. Waar er in eerste instantie 18 maanden ondersteuning werd geboden voor Windows 10-releases, komt er voor zowel de Enterprise- als Education-editie van Windows 10 (versies 1511, 1607, 1703 en 1709) 6 maanden extra ondersteuning bij.

17-01-2018 Voor 7 miljoen opgelicht !

Een internationale groep criminelen die zich voordoet als medewerkers van de Microsoft-helpdesk maakte in 2017 in Nederland bijna 2000 slachtoffers. Bij elkaar zijn ze voor zo'n 7 miljoen euro opgelicht. Een slachtoffer werd voor 98.000 euro opgelicht. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Vanuit het buitenland belt een Engelssprekende 'Microsoft-medewerker’ die zogenaamd computerproblemen wil verhelpen. De beller vraagt het slachtoffer om toegang tot zijn of haar computer en probeert vervolgens geld te ontfutselen, bijvoorbeeld via onlinebankieren. Deze oplichtingspoging heeft de afgelopen jaren al veel mensen geld heeft gekost. In 2016 werden 1100 mensen het slachtoffers van de oplichters.