TIPS & TRUCS

Toepassen van onderstaand TIPS & TRUCS zijn geheel voor eigen risico.

11-12-2017 DVD'S afspelen in Windows 10

Als je in Windows 10 een dvd wilt afspelen, lukt dat niet meteen. Vroeger startte een dvd op met Windows Media Player, maar die zit niet meer in Windows 10. Wat moet je dan doen om een dvd te spelen?
Je moet hiervoor zelf een programma installeren. We raden je het gratis programma VLC aan, dat inmiddels perfect werkt met Windows 10. VLC is open source en is volgens velen nog steeds de beste videospeler die er is.

10-12-2017 Verkeerde datum

Soms doen computers dingen waardoor je ineens aan jezelf gaat twijfelen. Bijvoorbeeld wanneer Windows ineens een verkeerde datum en tijd toont en je deze hebt aangepast, om de volgende keer doodleuk te zien dat de tijd weer verkeerd staat. Wanneer dit gebeurt, dan is het probleem vrijwel zeker dat de batterij op je moederbord leeg is geraakt (hier is overigens doorgaans wel een paar jaar voor nodig, tenzij er iets anders aan de hand is). Officieel zou Windows geen last moeten hebben van het feit dat de datum en tijd niet in het geheugen van je moederbord kunnen worden opgeslagen, ware het niet dat Windows niet met de tijdserver synchroniseert wanneer de tijd teveel afwijkt van de waarden van de tijdserver. En als je je browser gebruikt terwijl tijd en datum extreem afwijken, dan kan dat tot heftige foutmeldingen in je browser leiden (omdat allerlei beveiligingscertificaten qua datum dan niet meer kloppen). De oplossing is gelukkig heel eenvoudig. Schroef je computer open en zoek naar de batterij op je moederbord (een grote zilverkleurige knoopcel. Wip deze eruit en vervang hem voor een batterij van hetzelfde soort (meestal type CR2032). Wanneer je computer start, zal je nu nog eenmaal de juiste datum en tijd moeten selecteren, daarna zal deze wel worden bewaard.

09-12-2017 Toetsenbord doet raar

Dit probleem komt vaak voor en is bloedirritant. Je bent aan het typen en plotseling werken de speciale tekens niet meer. In plaats van een e met een trema (ë) typ je ineens aanhalingstekens met een e ernaast ("e). Het is niet zo vreemd dat je op zulke momenten denkt dat er iets aan de hand is met je toetsenbord. Het goede nieuws is dat dit niet het geval is, met je toetsenbord is alles in orde. Wat er in dit geval gebeurd is, is dat de taalinstelling van het toetsenbord in Windows om wat voor reden dan ook gewijzigd is. Als je merkt dat je speciale tekens niet meer werken, is dit vrij eenvoudig op te lossen. Houd de Windows-toets ingedrukt en druk vervolgens op de spatiebalk. Aan de rechterkant van het scherm verschijnt nu een lijstje met mogelijke toetsenbordindelingen waartussen direct geschakeld zal worden. Je zult merken dat je speciale tekens hierna gewoon weer als vanouds werken. In versies vóór Windows 10 schakel je tussen talen met Alt+Shift.

07-12-2017 Grote bestanden versturen met WeTransfer

WeTransfer.jpg

Verstuur grote bestanden eenvoudig via de site WeTransfer. Mensen mogen van hun mailprogramma vaak per keer maar 5 of 10 MB aan bestanden versturen. Bij de gratis webdienst WeTransfer kunt u twee- tot vierhonderd keer zo veel data in één keer versturen.

Maar liefst 2 GB aan documenten, foto's, video's, presentaties en andere bestanden kunt u via de site delen.

 

 • Ga naar www.wetransfer.com
 • Klik op Voeg bestanden toe.
 • Selecteer de bestanden die u wilt versturen.
 • Klik op Openen.
 • Er verschijnt een melding over het aantal bestanden dat geselecteerd is. Klik op het plusje om meer bestanden toe te voegen.
 • Klik in het vak Email naar en typ het e-mailadres van de ontvanger.
 • Klik in het vak Je e-mailadres en voer uw e-mailadres in.
 • Schrijf in het vak 'Bericht' eventueel een toelichting. Dit bericht wordt meegestuurd met de bestanden.
 • Klik op Versturen.

06-12-2017 Printen naar pdf

Een nieuw handigheidje in Windows 10 is dat je kunt printen naar een pdf-bestand. Vroeger had je daar een apart programma voor nodig dat zich in het overzicht van apparaten en printers nestelde. Wanneer je nu iets afdrukt, kies je bij de printer Microsoft Print to PDF,  vervolgens op Afdrukken, hierna wordt gevraagd waar de pdf opgeslagen moet worden. Een slimme manier om van alles lokaal op te slaan.

04-12-2017 Screenshot maken via "Knipprogramma".

Je kunt in Windows ook een screenshot maken via het 'Knipprogramma'.

 1. Open het programma 'Knipprogramma' via Start > Accessoires > Knipprogramma (of gebruik de zoekfunctie)
 2. Ga naar het scherm waar je een afbeelding van wilt maken
 3. Klik op de knop Nieuw om een nieuwe schermafbeelding te maken. Je maakt hierbij een selectie van je scherm
 4. Je kunt hierna tekst markeren op de afbeelding of gewoon de afbeelding opslaan

Via de knop Uitstellen in het Knipprogramma kun je ook instellen dat een screenshot pas na een paar seconden wordt gemaakt.

30-11-2017 Zijn updates van belang

Dankzij updates blijven je soft- en hardware veilig en stabiel draaien. Als dergelijke updates niet plaatsvinden, is je apparaat een makkelijker doelwit voor virussen, malware en spyware. Daarnaast kan een niet-geüpdatete computer misbruikt worden voor cyberaanvallen of het versturen van spam. Bovendien bestaat de kans dat je apparaat minder goed gaat functioneren en / of crasht.

Daarom is het niet verstandig om de updates uit te stellen of uit te schakelen.

29-11-2017 Bureaublad tonen

Taakbalk.jpg

In Windows 7 is hij duidelijker te zien, maar in Windows 10 echt zowat niet. Want wist u dat zich uiterst rechts van de klok op de taakbalk een knop bevindt? Die zit er wel degelijk, maar is inderdaad nauwelijks te zien. En wanneer u daarop klikt wordt het bureaublad getoond. En wanneer u nogmaals op de knop klikt, krijgt u het venster weer te zien waarin u aan het werk was.

28-11-2017 Veilig online winkelen

De politie houdt een database bij van alle aangiften en meldingen die er binnen zijn gekomen. Voordat je een bestelling maakt, is het dus verstandig eerst bij de politie te controleren of een web shop bekend staat als fraudeur bij de politie. Daar is een handige website voor: Controleer webwinkel gegevens bij politie. Hier kun je op naam, bankrekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer checken of er meldingen over deze verkoper bekend zijn. Op deze manier bescherm je jezelf beter om voortaan veilig online te shoppen.

24-11-2017 Extra kolommen in Windows Verkenner.

Standaard zie je in de Windows Verkenner maar een kolom of drie waarop gesorteerd kan worden. Denk aan Naam, Gewijzigd op, Type en Grootte. Door boven aan een kolom (op de titel dus) de klikken sorteer je op de desbetreffende eigenschappen. Bij elke nieuwe klik op de kolomtitel wijzig je de sorteervolgorde. Punt is echter dat over veel bestanden meer valt te vertellen dan de 'grote vier' die we net noemden. Weten ze bij Microsoft ook, vandaar dat je extra kolommen in de Verkenner kunt toevoegen. Klik daarvoor met de rechter muisknop ergens in de titelrij. Je ziet nu al een aantal suggesties, maar de grote hoop vind je onder Meer. Selecteer daar bijvoorbeeld eens de optie Bestandsextensie en klik op OK. Direct verschijnt een kolom met de gekozen naam. In dit geval kunnen we razendsnel op bestandsextensies sorteren door op de titel van de nieuwe kolom te klikken. Zo vind je bijvoorbeeld al je pdf'jes in een map in één keer terug. Tipje tussendoor: wil je de bestandsextensies ook echt kunnen zien achter de bestandsnaam, klik dan in het Verkenner-lint op Beeld en schakel daaronder de optie Bestandsnaamextensies in.

20-11-2017 Inloggen in Windows 10 zonder wachtwoord en gebruikersnaam.

 Start "Uitvoeren", door op de Windowstoets + R toets te drukken.
Typ “netplwiz” in het invoer vak en klik op "OK".
Haal het vinkje voor “Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om de computer te kunnen gebruiken” weg en klik op "OK". Geef de gebruikersnaam en het wachtwoord op van de gebruiker die je automatisch wil laten inloggen en klik op "OK". Start de computer opnieuw op om de wijzigingen van kracht te laten worden.

19-11-2017 Een programma starten zonder de muis te gebruiken.

Een programma starten kunt u in sommige gevallen zonder een muis te gebruiken. En wel wanneer het programma is vastgemaakt aan de taakbalk. Verkenner is standaard zo'n programma en staat als tweede programma weergegeven op de taakbalk. U kunt Verkenner dan ook starten door de Windows-toets op het toetsenbord vast te houden en vervolgens op de toets met het cijfer 2 te drukken. Verkenner zal vervolgens op de gebruikelijke manier starten.

18-11-2017 Snelle toegang uitzetten.

Snelle toegang is in Windows 10 de standaardweergave binnen de verkenner. Het laat de laatst gebruikte mappen en bestanden zien, zodat je die snel weer kunt openen.  Dat is op zich handig, maar als je de oude structuur van Windows 8 gewend bent, kun je gelukkig nog terug. Open een nieuw venster in de Verkenner en ga naar Beeld > Opties. Ga naar het tabblad Algemeen, als je daar niet al uitkomt, en selecteer in het menu Verkenner openen in de optie Deze PC. Als je nu de verkenner opent, krijg je gewoon weer de map Deze PC te zien, zoals dat ook in oudere Windows-versies het geval was. 

17-11-2017 Enkele handige sneltoetsen.

De handige toetscombinatie in Windows Alt+Tab laat je eenvoudig door alle open vensters navigeren. Je kunt daarnaast Windows in één klap te vergrendelen met Windows-toets+L. Met Ctrl+Shift+Esc open je rechtstreeks Taakbeheer en met Alt+F4 kun je direct een venster dat je open hebt staan sluiten. Als je alle open vensters in Windows wilt minimaliseren – dus niet sluiten – dan druk je op Windows-toets+D (te onthouden aan Desktop), waarna het bureaublad direct wordt getoond.

16-11-2017 Eenvoudig een YouTube-video downloaden via een website.

Dat er veel behoefte is aan het kunnen downloaden van YouTube-video's ontdek je wanneer je het intypt in Google. Tientallen, zo niet honderden pagina's die de mogelijkheid bieden om een video te downloaden. Maar welke kun je nu het beste gebruiken? Tja, eigenlijk zijn ze allemaal prima, dus is het net zo makkelijk om een Nederlandstalige website te nemen. Het werkt erg eenvoudig: je kopieert de URL van de video die je wilt downloaden, surft vervolgens naar www.downloadvanyoutube.nl en plakt de url in het tekstveld dat je daar ziet. Vervolgens klik je op Downloaden. In het venster dat daarna verschijnt, geef je aan op wat voor resolutie en als wat voor bestandstype je de video wilt downloaden. Klik vervolgens op Ga verder en de video zal worden voorbereid. Klik je daarna op Start download, dan wordt de video daadwerkelijk opgeslagen op je harde schijf.

11-11-2017 Zoekmachine wijzigen in Google

De standaard browser in Windows 10 is niet langer Internet Explorer maar dit is Microsoft Edge. Standaard in de browser is echter zoekmachine Bing ingesteld als zoekmachine.

Het instellen van bijvoorbeeld Google als zoekmachine gaat op de volgende manier. Klik rechtsboven op de opties knop (de drie puntjes) en klik onderaan op de knop Geavanceerde instellingen weergeven. Scrol dan naar beneden naar 'Zoeken in de adresbalk met'.

Klik hier op Bing en kies voor de optie Nieuwe toevoegen. Selecteer dan bovenaan Google en klik daarna op de knop Als standaard toevoegen, vanaf dat moment zoek je weer met Google als standaard zoekmachine zodra je begint met het typen in de adresbalk.

09-11-2017 Weergave verkenner aanpassen

Pas de Verkenner van Windows 10 aan om meer overzicht te krijgen. Bijvoorbeeld door bestanden in een lijst te tonen of grotere pictogrammen in beeld te zien.

Pas de weergave als volgt aan:

 • Klik in de Taakbalk op het pictogram van de Verkenner: 
 • Klik op het tabblad Beeld.
 • In de groep 'Indeling' staan de acht verschillende mogelijkheden. Klik ze om de beurt aan om te kijken of die betreffende instelling bevalt. Dit zijn de mogelijkheden:
 • Extra grote pictogrammen: toont de pictogrammen van bestanden en mappen extra groot.
 • Kleine pictogrammen: toont de pictogrammen van bestanden en mappen klein.
 • Tegels: toont de pictogrammen gemiddeld groot, als een soort 'Tegels', net als in het Startmenu.
 • Grote pictogrammen: toont de pictogrammen van bestanden en mappen groot.
 • Lijst: toont alle bestanden en mappen in een lijst onder en naast elkaar.
 • Inhoud: toont de bestanden en mappen onder elkaar, met tussenruimte.
 • Normale pictogrammen: toont de pictogrammen van bestanden en programma's op de normale grootte.
 • Details: toont de bestanden en mappen onder elkaar, met extra gegevens zoals de datum waarop het bestand of de map voor het laatst is gewijzigd.
 • Verander zo vaak u wilt van instelling. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen, is de instelling aan te klikken in het tabblad 'Beeld'. De Verkenner onthoudt de laatst gekozen instelling.

06-11-2017 Hulp Online voor Microsoft programma's

Hebt u wel eens moeite met de Microsoft programma's of komt u er niet helemaal uit??
Bezoek dan deze link: Welkom bij de ONDERSTEUNING MICROSOFT

04-11-2017 Hoe maak je een snelkoppeling in Windows 10

Een snelkoppeling is een verwijzing naar een programma of site dat in de vorm van een pictogram op het bureaublad te vinden is. Je kan een snelkoppeling zelf maken en dit is hoe in het geval je met een Windows 10-pc werkt:

1.    Rechtsklik op een willekeurige plek op het bureaublad

2.    Ga naar Nieuw > Snelkoppeling

3.    Geef het adres van een site op, of voer een locatie in van een programma, bestand of map.

Als je dit niet uit het hoofd weet, kan het ook via ‘Bladeren’ opgezocht worden.

4.    Klik op Volgende

5.    Geef een naam op voor de snelkoppeling

6.    Klik op Voltooien

31-10-2017 Maak van je iPhone een hotspot

Hotspot.jpg

Wil je de internetverbinding van je iPhone met andere apparaten delen? Dat kan door van je iPhone een hotspot te maken.

Zo maak je een hotspot:

 • Tik op Instellingen.
 • Ga naar Persoonlijke hotspot en zet het aan.

Je kunt nu op drie manieren verbinding maken met de hotspot die je nu gemaakt hebt.

 1. USB: sluit je iPhone via de usb-kabel aan op een Mac of pc. Kies in de netwerkinstellingen iPhone USB.
 2. Wifi: Gebruik het wachtwoord van de hotspot. Deze vind je bij onder Persoonlijke hotspot bij de sectie Wi-Fi-toegang.
 3. Bluetooth: Schakel Bluetooth in op je iPhone en het apparaat waarmee je verbinding wilt maken. Maak verbinding met de hotspot, controleer of de codes in het Bluetooth-koppelingsverzoek overeenkomen en tik op Koppel.

30-10-2017 Hoe stel je de anti-ransomwarefunctie in ?

Je kunt de anti-ransomwarefunctie in Windows 10 als volgt activeren:

 1. Installeer de laatste update van Windows 10 op je computer
 2. Ga naar de zoekbalk in het Windows Startmenu
 3. Zoek Windows Defender en open het programma
 4. Klik op 'Virus- en bedreigingsbeveiliging'
 5. Ga naar 'Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging'
 6. Schakel 'Gecontroleerde mappentoegang' in.

Windows gaat nu automatisch enkele mappen in de gaten houden om te kijken of er onverwachte veranderingen plaatsvinden. Eventueel kun je bij de instellingen zelf nog andere mappen toevoegen waar je belangrijke documenten of foto's hebt staan.

26-10-2017 Bezuinigen op inkt

Er bestaan weliswaar enkele tools en diensten die u toelaten zuiniger te printen, bijvoorbeeld door afbeeldingen niet mee af te drukken of printopdrachten te bundelen, maar de eenvoudigste manier om minder inkt te verbruiken doet u vanuit uw Windows printerinstellingen. Geef ‘apparaten en printers’ in als zoekopdracht. Klik uw (standaard)printer met de rechtermuisknop aan en kies Eigenschappen van printer. Open het tabblad Voorkeursinstellingen en klik op Geavanceerd. Hier vindt u de instelling als Conceptmodus of Tonerbesparende modus. Die zet u aan. Voortaan verbruikt uw printer iets minder inkt voor tekst, maar dat is nauwelijks zichtbaar op het papier. Overigens kunt u vanuit het afdrukdialoogvenster deze modus altijd nog (tijdelijk) uitzetten. Als u veel print kan dit toch een aanzienlijke besparing van inkt opleveren.

25-10-2017 Snel inzoomen en uitzoomen

Soms zijn er situaties te bedenken waarin het fijn zou zijn als wat er op het beeldscherm getoond wordt net iets groter weergegeven zou kunnen worden.

Ook daar heeft Windows in voorzien. En wel door middel van de toets-combinatie Windows-toets + het plusteken om in te zoomen op iets op het beeldscherm, en Windows-toets + het minteken om uit te zoomen.

25-10-2017 Meerdere bureaubladen

Image1-2.jpg

In Windows 10 kun je met meerdere bureaubladen tegelijkertijd werken. Een nieuw bureaublad kun je gebruiken om openstaande programma's te groeperen, en zo je pc overzichtelijker te houden als je met verschillende dingen bezig bent. Om je een bureaublad toe te voegen, klik je op de Taakweergave-knop

(naast de zoekknop) en kies je rechtsonder in je scherm voor Nieuw bureaublad. Je krijgt nu je openstaande bureaubladen te zien, met de optie om nieuwe toe te voegen. Onthoud wel dat het groeperen van programma's weer verdwijnt als je je pc afsluit.

21-10-2017 QR code

qrcodePTCC.jpg

Wat een barcode is weten de meeste mensen wel. Maar tegenwoordig zie je vaak in advertenties o.i.d. de QR code staan.(QR= Quick Response) Hiernaast ziet u al een voorbeeld staan. Als u met uw smartphone deze gaat scannen komt u terecht op de site van de PTCC Arnhem. Wat zou het leuk zijn als u dit ook kunt doen. Maar het is niet zo moeilijk als u denkt. Klik hier en u komt op een site terecht waar u zelf een QR code kunt aanmaken. Niet alleen een verwijzing naar een website maar ook uw adres of tekst kunt u inpakken met een QR code.  Staat echt wel professioneel op uw visitekaartje.

21-10-2017 Twee vensters naast elkaar

Stel dat u het venster van Internet Explorer links in beeld wilt hebben en dat van Word rechts. Doe dan het onderstaande. Deze truc werkt trouwens met alle vensters in Windows, en dus niet alleen met deze twee programma's.

Zet zo twee vensters naast elkaar:

Start Internet Explorer.

Boven in beeld staat een balk, met geheel rechts de rode knop met het witte kruisje. Klik ergens in die balk op een lege plek en houd de linkermuisknop ingedrukt.

Versleep het venster naar links.

Als het grootste deel van het venster links in beeld is 'verdwenen', dan verkleint het gehele venster. Er verschijnt een contour die de linkerhelft van het beeldscherm in beslag neemt. Laat de muisknop los.

Internet Explorer neemt nu de linkerhelft van het beeld in beslag. Doe nu hetzelfde met Word. Versleep het venster van dit programma alleen naar rechts in plaats van naar links. Bij de rechterrand aangekomen, verkleint het venster en komt het netjes naast Internet Explorer te staan.

Wilt u de vensters weer beeldvullend hebben? Klik dan rechtsboven in beeld op de knop met het vierkant erin, links van de rode knop met het witte kruis.

20-10-2017 Updates beheren

In Windows 10 kun je automatische updates niet uitschakelen. Vanuit veiligheidsoogpunt van Microsoft best te begrijpen. Maar het kan vervelende bijeffecten hebben. Bijvoorbeeld als een specifieke update je systeem negatief beïnvloedt of als je op een internetverbinding met datalimiet werkt. Wel kun je bepalen wanneer updates geïnstalleerd worden en Windows herstart mag worden. Hiervoor ga je naar Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Update en kies je voor Geavanceerde opties. Bij Kiezen op welke manier updates worden geleverd kun je tevens uitzetten dat Microsoft jouw systeem en bandbreedte inzet voor het verspreiden van updates.

20-10-2017 Snelle toegang

In Verkenner heb je in het linker paneel het onderdeel Snelle toegang. Je kunt hier zelf mapjes naartoe slepen zodat ze altijd snel binnen handbereik zijn. Wanneer je de verkenner opent, krijg je meteen een overzicht van alle Snelle toegang-onderdelen. Ook vult Snelle toegang zich automatisch met locaties die je vaak bezoekt. Door op de punaise te klikken, zorg je ervoor dat de locatie vastgepind blijft. Druk je in het linker paneel met de rechtermuisknop op Snelle Toegang en Opties dan kun je zelf aanpassingen doen. Bij Verkenner openen in kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de verkenner altijd in (Deze) Computer te openen. Bij Privacy kun je instellen dat recent gebruikte locaties niet in Snelle toegang verschijnen.

20-10-2017 GodMode activeren

Wil je diep in de instellingen duiken en een overzicht van alle instellingen van Windows, dan hebben we de zogenoemde Windows 10 GodMode nodig. Maak een nieuwe map aan (Ctrl+Shift+N), waar je deze map aanmaakt is onbelangrijk. Geef deze map de naam GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} mee en je ziet meteen dat het icoontje verandert. Wanneer je het mapje nu opent, kom je in een uitgebreid instellingenvenster. Welkom in de GodMode!

15-09-2017 WIFI inzicht

Een vreemd onderdeel van Windows 10 is Wi-Fi-inzicht. Hiermee kun je toegang tot je draadloze netwerk delen zonder het wachtwoord persoonlijk af te geven. Wi-Fi-inzicht deelt de toegangsgegevens van bekende draadloze netwerken met contactpersonen. Het erge is dat het standaard ingeschakeld is! Ga naar Instellingen / Netwerk en internet / Wi-Fi-instellingen beheren en zet het schuifje uit bij Verbinding maken met netwerken die worden gedeeld met mijn contactpersonen.

30-06-2017 Snel opstarten uitschakelen

Wanneer de computer telkens opnieuw start in plaats van normaal af te sluiten, kan dat een aantal oorzaken hebben. Het zou kunnen wijzen op een probleem
met de functie ‘Snel starten’ of met de usb. We lopen hier beide mogelijkheden na.

Het uitschakelen van Snel opstarten kan problemen tijdens het afsluiten verhelpen.
In sommige gevallen levert de instelling ‘Snel starten’ problemen op.

Hiervoor klik je met de rechter muisknop op »Start« en kies je »Energiebeheer«.
Klik aan de  rechterkant op de link »Extra energieinstellingen« en klik in het nieuwe venster in de linker kolom op »Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen«.
Klik op de link »Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn« en haal het vinkje weg bij »Snel opstarten inschakelen (aanbevolen)«.
Bevestig de nieuwe instelling met »Wijzigingen opslaan« en sluit de pc af.
Als dit niet de oplossing is, zet dan het vinkje weer terug.

23-06-2017 Vergelijk twee documenten

Weet je niet meer welk document het juiste document was? In Word 2013 kan je twee documenten met elkaar vergelijken en uitsluitend de wijzigingen tussen beide documenten weergeven. Handig! De documenten die met elkaar worden vergeleken, worden niet gewijzigd. De resultaten van dit type vergelijking worden standaard weergegeven in een nieuw, derde document.

1. Open de documenten die je wil vergelijken

2. Klik op het tabblad Controleren (Review). In de groep Vergelijken (Compare) kies je vervolgens Vergelijken… (Compare…)compare

3. Onder Oorspronkelijk document kies je het document dat je als oorspronkelijk document wil gebruiken

4. Onder Gereviseerd document kies je het andere document dat je met het oorspronkelijke document wilt vergelijken.

5. Kies OK

3. Verwijder witruimte tussen alinea’s met dezelfde stijl

05-06-2017 Windows 10 opstarten in veilige modus vanuit het aanmeldscherm

Ook al werkt het niet meer met F8, er is tóch nog een manier om Windows te laten starten in veilige modus door middel van het indrukken van een toets tijdens het starten. Start de pc opnieuw op. Wanneer het aanmeldingsscherm wordt getoond, houd je de Shift-toets ingedrukt en klik je op Voeding / Opnieuw opstarten. Nu werkt het proces hetzelfde als via de andere optie: de pc zal nu nogmaals opnieuw starten, waarna er een lijst met opties wordt getoond. Optie 4 (of F4) laat je de pc in veilige modus opstarten, optie 5 of (F5) laat je de pc opstarten in veilige modus met netwerk.

05-06-2017 Tabblad Edge verwijderen in Internet Explorer

 • Ga in IE naar Instellingen --> Internetopties.
 • Ga naar het tabblad Geavanceerd.
 • Ga naar de sectie Webpagina's bekijken en schakel de optie Knop verbergen (naast de knop Nieuw tabblad) waarmee Microsoft Edge wordt geopend in.

30-05-2017 App Foto's

In Windows 10 is de app Foto’s ingesteld als standaard fotoviewer. Met de knop Bewerken zijn eventueel eenvoudige aanpassingen te maken, zoals het draaien, rechtzetten en bijsnijden, de belichting verbeteren, rode ogen verwijderen, retoucheren, kleuren aanpassen, filters toepassen e.d. Hoewel dit een prima app is, verlangen velen terug naar de Windows Photo Viewer die we kennen van eerdere Windows-versies. Photo Viewer is in Windows 10 wel aanwezig, maar ontoegankelijk gemaakt. Met het volgende trucje is het programma echter weer te activeren: download het bestand pak het uit en voeg het registerbestand photoviewer.reg (middels een dubbelklik) toe aan het register. Daarna is de Photo Viewer toegankelijk via een rechter muisklik op een afbeelding, optie Openen met, optie Kies een andere app. Het zip-bestand bevat tevens een registerbestand om de originele situatie te herstellen.
Bron: Schoonepc.

30-05-2017 Back-up maken en terugzetten van het START menu Windows 10.

Is er veel werk gestoken in het samenstellen van het venster Start dan is het verstandig hier een back-up van te maken zodat Start na een herinstallatie weer in oude staat kan worden hersteld.
Ook handig om de indeling van Start over te zetten naar een andere computer of gebruikersaccount.
Het maken van een back-up gaat als volgt: start de Windows PowerShell (Admin) via het Win-X menu (Windows toets + X) en geef het commando: Export-StartLayout -path “D:\start.xml”, wijzig desgewenst de opslaglocatie en de bestandsnaam.
Het herstellen van het menu Start gaat via het register: maak met de register-editor in de registersleutel HKCU\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Explorer de tekenreeks registerwaarde StartLayoutFile aan, geef deze de waarde D:\start.xml (danwel de gewijzigde locatie) en herstart Windows.
Het overzetten naar een andere computer of gebruikersaccount gaat op vergelijkbare wijze: kopieer het bestand start.xml naar de andere computer en ‘herstel’ het menu Start zoals hierboven staat beschreven.
Bron: Schoonepc.

18-05-2017 Link met diverse TIPS en TRUCS

Dit is een link met diverse Tips enz. enz. Sla hem op bij uw favorieten: Personalcomputercare

11-5-2017 TIP voor WORD

In Word zit een handige knop waarmee hoofdletters veranderen in kleine letters, of andersom. Verander op die manier de weergave zonder de tekst opnieuw te typen. Handig als u per ongeluk alles in hoofdletters hebt getypt.

word-1.png

Standaard staat er een hoofdletter aan het begin van een zin. Maar soms vraagt een tekst om ander hoofdlettergebruik. Gebruik de knop 'Hoofdlettergebruik' om tekst die al op papier staat, te wijzigen. Bijvoorbeeld als u per ongeluk een hele zin in hoofdletters hebt getypt. Word heeft de volgende mogelijkheden voor hoofdletters:

 • Zoals in een zin: een hoofdletter aan het begin van een zin.
 • kleine letters: alles in kleine letters geschreven, dus zonder hoofdletters.
 • HOOFDLETTERS: alles in hoofdletters geschreven.
 • Alles Beginhoofdletter: de eerste letter van alle woorden krijgen een hoofdletter.
 • oMKERING lETTERS: alle letters omkeren, dus hoofdletters worden kleine letters en andersom.

Gebruik de knop als volgt:

 • Selecteer de tekst die u wilt wijzigen.
 • Klik in het Lint, op het tabblad 'Start', op het pictogram voor Hoofdlettergebruik .
 • Klik op een van de opties.
 • De weergave wijzigt. Niet tevreden? De tekst blijft geselecteerd, dus u kunt een nieuwe keuze maken.

Nog sneller werken? Nadat u de tekst hebt geselecteerd, werkt ook de sneltoets Shift + F3. Elke keer dat u deze sneltoets gebruikt, verschijnt de tekst in een andere vorm.