TIPS & TRUCS

Toepassen van onderstaand tips en trucs zijn geheel voor eigen risico.

30-06-2017 Snel opstarten uitschakelen

Wanneer de computer telkens opnieuw start in plaats van normaal af te sluiten, kan dat een aantal oorzaken hebben. Het zou kunnen wijzen op een probleem
met de functie ‘Snel starten’ of met de usb. We lopen hier beide mogelijkheden na.

Het uitschakelen van Snel opstarten kan problemen tijdens het afsluiten verhelpen.
In sommige gevallen levert de instelling ‘Snel starten’ problemen op.

Hiervoor klik je met de rechter muisknop op »Start« en kies je »Energiebeheer«.
Klik aan de  rechterkant op de link »Extra energieinstellingen« en klik in het nieuwe venster in de linker kolom op »Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen«.
Klik op de link »Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn« en haal het vinkje weg bij »Snel opstarten inschakelen (aanbevolen)«.
Bevestig de nieuwe instelling met »Wijzigingen opslaan« en sluit de pc af.
Als dit niet de oplossing is, zet dan het vinkje weer terug.

23-06-2017 Vergelijk twee documenten

Weet je niet meer welk document het juiste document was? In Word 2013 kan je twee documenten met elkaar vergelijken en uitsluitend de wijzigingen tussen beide documenten weergeven. Handig! De documenten die met elkaar worden vergeleken, worden niet gewijzigd. De resultaten van dit type vergelijking worden standaard weergegeven in een nieuw, derde document.

1. Open de documenten die je wil vergelijken

2. Klik op het tabblad Controleren (Review). In de groep Vergelijken (Compare) kies je vervolgens Vergelijken… (Compare…)compare

3. Onder Oorspronkelijk document kies je het document dat je als oorspronkelijk document wil gebruiken

4. Onder Gereviseerd document kies je het andere document dat je met het oorspronkelijke document wilt vergelijken.

5. Kies OK

3. Verwijder witruimte tussen alinea’s met dezelfde stijl

05-06-2017 Windows 10 opstarten in veilige modus vanuit het aanmeldscherm

Ook al werkt het niet meer met F8, er is tóch nog een manier om Windows te laten starten in veilige modus door middel van het indrukken van een toets tijdens het starten. Start de pc opnieuw op. Wanneer het aanmeldingsscherm wordt getoond, houd je de Shift-toets ingedrukt en klik je op Voeding / Opnieuw opstarten. Nu werkt het proces hetzelfde als via de andere optie: de pc zal nu nogmaals opnieuw starten, waarna er een lijst met opties wordt getoond. Optie 4 (of F4) laat je de pc in veilige modus opstarten, optie 5 of (F5) laat je de pc opstarten in veilige modus met netwerk.

05-06-2017 Tabblad Edge verwijderen in Internet Explorer

 • Ga in IE naar Instellingen --> Internetopties.
 • Ga naar het tabblad Geavanceerd.
 • Ga naar de sectie Webpagina's bekijken en schakel de optie Knop verbergen (naast de knop Nieuw tabblad) waarmee Microsoft Edge wordt geopend in.

30-05-2017 App Foto's

In Windows 10 is de app Foto’s ingesteld als standaard fotoviewer. Met de knop Bewerken zijn eventueel eenvoudige aanpassingen te maken, zoals het draaien, rechtzetten en bijsnijden, de belichting verbeteren, rode ogen verwijderen, retoucheren, kleuren aanpassen, filters toepassen e.d. Hoewel dit een prima app is, verlangen velen terug naar de Windows Photo Viewer die we kennen van eerdere Windows-versies. Photo Viewer is in Windows 10 wel aanwezig, maar ontoegankelijk gemaakt. Met het volgende trucje is het programma echter weer te activeren: download het bestand pak het uit en voeg het registerbestand photoviewer.reg (middels een dubbelklik) toe aan het register. Daarna is de Photo Viewer toegankelijk via een rechter muisklik op een afbeelding, optie Openen met, optie Kies een andere app. Het zip-bestand bevat tevens een registerbestand om de originele situatie te herstellen.
Bron: Schoonepc.

30-05-2017 Back-up maken en terugzetten van het START menu Windows 10.

Is er veel werk gestoken in het samenstellen van het venster Start dan is het verstandig hier een back-up van te maken zodat Start na een herinstallatie weer in oude staat kan worden hersteld.
Ook handig om de indeling van Start over te zetten naar een andere computer of gebruikersaccount.
Het maken van een back-up gaat als volgt: start de Windows PowerShell (Admin) via het Win-X menu (Windows toets + X) en geef het commando: Export-StartLayout -path “D:\start.xml”, wijzig desgewenst de opslaglocatie en de bestandsnaam.
Het herstellen van het menu Start gaat via het register: maak met de register-editor in de registersleutel HKCU\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Explorer de tekenreeks registerwaarde StartLayoutFile aan, geef deze de waarde D:\start.xml (danwel de gewijzigde locatie) en herstart Windows.
Het overzetten naar een andere computer of gebruikersaccount gaat op vergelijkbare wijze: kopieer het bestand start.xml naar de andere computer en ‘herstel’ het menu Start zoals hierboven staat beschreven.
Bron: Schoonepc.

18-05-2017 Link met diverse TIPS en TRUCS

Dit is een link met diverse Tips enz. enz. Sla hem op bij uw favorieten: Personalcomputercare

11-5-2017 TIP voor WORD

In Word zit een handige knop waarmee hoofdletters veranderen in kleine letters, of andersom. Verander op die manier de weergave zonder de tekst opnieuw te typen. Handig als u per ongeluk alles in hoofdletters hebt getypt.

Standaard staat er een hoofdletter aan het begin van een zin. Maar soms vraagt een tekst om ander hoofdlettergebruik. Gebruik de knop 'Hoofdlettergebruik' om tekst die al op papier staat, te wijzigen. Bijvoorbeeld als u per ongeluk een hele zin in hoofdletters hebt getypt. Word heeft de volgende mogelijkheden voor hoofdletters:

 • Zoals in een zin: een hoofdletter aan het begin van een zin.
 • kleine letters: alles in kleine letters geschreven, dus zonder hoofdletters.
 • HOOFDLETTERS: alles in hoofdletters geschreven.
 • Alles Beginhoofdletter: de eerste letter van alle woorden krijgen een hoofdletter.
 • oMKERING lETTERS: alle letters omkeren, dus hoofdletters worden kleine letters en andersom.

Gebruik de knop als volgt:

 • Selecteer de tekst die u wilt wijzigen.
 • Klik in het Lint, op het tabblad 'Start', op het pictogram voor Hoofdlettergebruik .
 • Klik op een van de opties.
 • De weergave wijzigt. Niet tevreden? De tekst blijft geselecteerd, dus u kunt een nieuwe keuze maken.

Nog sneller werken? Nadat u de tekst hebt geselecteerd, werkt ook de sneltoets Shift + F3. Elke keer dat u deze sneltoets gebruikt, verschijnt de tekst in een andere vorm.

word-1.png