Nieuws

19-08-2017 Windows S

Tegenwoordig kunt u vaak een PC of laptop voor een leuke prijs aanschaffen. Deze is dan voorzien van het Windows besturingssysteem  versie 10 S . Maar er kleeft een groot nadeel aan deze versie. U kunt uitsluitend apps downloaden uit de Windows App store. Eigen software installeren is niet mogelijk. Wilt u dit dan alsnog doen dan dient u hiervoor weer extra te betalen.
Dus kijk goed uit wat u koopt. 


10-08-2017 Ondersteuning Office 2007 stopt bijna

Microsoft waarschuwt mensen en bedrijven die Office 2007 nog gebruiken. Het kantoorpakket met onder meer Word en Excel 2007 wordt vanaf oktober niet meer ondersteund.

Het einde van de ondersteuning betekent dat er geen nieuwe updates meer uitkomen voor Office 2007. Eventuele nieuwe veiligheidsproblemen worden niet meer opgelost. Het is na na oktober niet meer veilig om Office 2007 te gebruiken op computers met internet. SeniorWeb raadt haar leden met Office 2007 aan op zoek te gaan naar een ander pakket.

Ondersteuning stopt
Office 2007 kwam op 30 januari 2007 uit. Vanaf 10 oktober 2017 wordt het pakket met programma’s niet meer ondersteund door Microsoft. Het bedrijf raadt zelf Office 365 aan, een betaald abonnement op de nieuwste Office. Het voordeel daarvan is dat gebruikers telkens de nieuwste versie ontvangen van programma's als Word en Excel. Er zijn ook gratis alternatieven voor Microsoft Office, zoals Open Office.

Bron: SeniorWeb

1303-microsoft20office.png

27-07-2017 Microsoft stopt ondersteuning Paint

PaintDe ondersteuning voor het tekenprogramma Paint stopt in het najaar van 2017. Microsoft wil het programma binnen Windows 10 niet verder meer ontwikkelen of ondersteunen.

Meer informatie vindt u hier.
Bron: SeniorWeb


27-07-2017 Kaspersky komt met gratis antivirusprogramma

Kaspersky FreeKaspersky Free is het nieuwe, gratis antivirusprogramma van Kaspersky. Het verschijnt in oktober.
Kaspersky is een Russisch bedrijf dat al jaren betrouwbare, betaalde antivirussoftware maakt. Dit jaar bestaat de firma 20 jaar. Om dat te vieren, is er een gratis antivirusprogramma ontwikkeld met de naam Kaspersky Free.

Meer informatie vindt u hier.
Bron: SeniorWeb


24-07-2017 Gratis upgrade naar Windows 10 keert terug

Met Microsoft 365 Business - dus alleen voor bedrijven.
Microsoft heeft bevestigd dat licenties voor upgrades naar Windows 10 Pro vanaf Windows 7 of 8.1 die klanten krijgen in de gratis preview van Microsoft 365 Business geldig blijven - ook als de klant niet overstappen op de betaalde versie.
Uitgebreide informatie vindt u hier.


27-06-2017 Aantal ransomware-aanvallen neemt toe

ransom.jpg

Het bedrijf baseert zich op statistieken van zijn eigen antivirussoftware. Tussen april 2016 en maart 2017 kregen 2,5 miljoen gebruikers te maken met gijzelsoftware, tegenover 2,3 miljoen gebruikers in het jaar daarvoor. In al die gevallen heeft de virusscanner de aanval weten af te slaan. Het is niet bekend in hoeveel gevallen ransomware wél succesvol was.

Lees meer op de volgende link: RADAR - Avro-Tros


11-06-2017 Nederland doelwit van Trojan die zich via PowerPoint verspreidt. 

nederland-doelwit-van-trojan-zich-via-powerpoint-verspreidt.jpg

Een malwarecampagne met PowerPoint-bestanden richt zich op Europese landen. Onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Polen zijn het doelwit.
Dat meldt beveiligingsbedrijf Trend Micro. Via de malware wordt er een trojan geïnstalleerd die bankinformatie probeert te stelen van de gebruiker.

De computer wordt geïnfecteerd als een gebruiker met de muis boven een link in een PowerPoint-bestand zweeft. Het is dus niet vereist dat de gebruiker daadwerkelijk op een van de afbeeldingen of links in de tekst klikt. Wel moet de 'protected view' uitgeschakeld zijn. De methode werkt bovendien alleen op de desktopversie van PowerPoint en niet in de webvariant.

De malware verspreidt zichzelf via spamberichten met kwaadaardige ppsx- of pps-bestanden. De documenten doen zich voor als een factuur of als een bevestiging van een bestelling.


09-06-2017 Nepmail ABN Amro dreigt met vervallen bankpas

abn.jpg

Binnenkort werkt de huidige betaalpas niet meer, omdat deze vervangen wordt door een nieuwe. Onzin!
Een mail die afkomstig lijkt van ABN Amro meldt dat de huidig betaalpas wordt vervangen door een nieuwe. Daarom vervalt het gebruik van de huidige pas binnenkort. Via een link in de nepmail is snel en gratis een nieuwe betaalpas aan te vragen. Trap er niet in! Klanten die toe zijn aan een nieuwe betaalpas, krijgen daarover een brief van de bank en de pas wordt gewoon per post opgestuurd. Daar is geen verdere actie bij nodig. Bovendien blijft een bestaande betaalpas werken totdat een nieuwe is geactiveerd. Ga daarom niet in op mails zoals deze!
De Fraudehelpdesk heeft een voorbeeld van de nepmail.


09-06-2017 Webbrowser Chrome krijgt een ingebouwde advertentiefilter.

chrome.png

Irritante advertenties zijn daardoor niet meer te zien.
Google laat weten dat er in 2018 een versie van Chrome uitkomt waarin standaard een advertentiefilter zit. De filter blokkeert vervelende advertenties op websites. Met ‘vervelend’ bedoelt Google advertenties die geluid maken of waardoor iemand moet wachten voordat de website opent.

Advertenties
De stap is opvallend. Google heeft zelf namelijk een succesvol advertentienetwerk om reclames te tonen in de zoekmachine van Google en op websites. Het bedrijf verdient daar veel geld mee. Google laat adverteerders weten aan welke eisen hun reclames moeten voldoen om gewoon zichtbaar te blijven.
Wanneer de bewuste versie van Chrome verschijnt, meldt Google niet.


01-06-2017Bug kan elke computer met Windows 7 of 8 laten vastlopen

Knipsel-1.jpg

Een beveiligingsonderzoeker heeft een methode gevonden om elke computer met Windows 7 of 8 te laten vastlopen. Daarvoor hoeft alleen een bepaalde link te worden bezocht in een browser of in de bestandsverkenner.

Dat meldt Ars Technica vrijdag. De Windows-versies bevatten een kwetsbaarheid die zorgt voor problemen als een lokale bestandslocatie met de mapnaam '$MFT' wordt bezocht.

NU.nl heeft het probleem kunnen verifiëren op een computer met Windows 7. Nadat de problematische URL wordt bezocht, kunnen geen nieuwe programma's meer worden opgestart en reageren al gestarte programma's niet meer.

Volgens Ars Technica is dat het geval omdat het bestandssysteem door de bug wordt vergrendeld. Alle programma's wachten totdat deze vergrendeling wordt opgeheven, maar dat gebeurt niet. De enige manier om de computer weer aan de praat te krijgen is hem handmatig opnieuw op te starten.

De bug toont gelijkenissen met een probleem dat in de vorige eeuw werd aangetroffen in Windows 95 en 98. Windows 10 lijkt niet te worden getroffen door de nieuwe bug. Microsoft heeft nog niet gereageerd op de vondst.


19-05-2017 TAN-codes ING op papier onveiliger dan SMS

tan-1.png

Wie overboekingen bij ING verstuurt aan de hand van papieren bevestigingscodes (TAN), moet goed opletten. De codes zijn volgens de Consumentenbond onveiliger dan de TAN-codes die via sms worden verstuurd.
Klanten van ING die internetbankieren hebben twee mogelijkheden voor de bevestigingscodes die nodig zijn om een betaling te versturen. De eerste is tijdens het overboeken een code per sms krijgen. De tweede optie is op een toegestuurde papieren lijst de TAN-code opzoeken. Alle papieren codes staan van tevoren vast, terwijl de codes die via sms komen speciaal per betalingsopdracht worden aangemaakt.

Niet zo veilig
Precies om die reden zijn de codes op papier niet erg veilig, aldus de Consumentenbond. Als een crimineel op afstand de pc overneemt na het intypen van de papieren code, kan hij het bedrag en rekeningnummer van de ontvanger veranderen. Daardoor kan hij geld overboeken naar zijn eigen rekening. Bij codes via sms kan dat niet, die zijn gekoppeld aan een rekening en bedrag en als die wijzigen wordt de overboeking niet verder verwerkt.
Sms is beter
Nog 1 miljoen klanten van ING gebruiken de codes op papier. Doet u dit ook, dan is een overstap naar sms aan te raden, als u een mobiele telefoon hebt. Het ontvangen van een sms kost geen extra geld.


19-05-2017 Opvolger Windows Movie Maker eindelijk bekend

moviemaker.png

In de loop van dit najaar verschijnt Windows Story Remix. Dit videobewerkingsprogramma volgt Windows Movie Maker op.
Jarenlang bood Microsoft een populair gratis programma aan om video's te bewerken: Windows Movie Maker. Dit programma was onderdeel van het pakket Windows Live Essentials waarvan Microsoft de ondersteuning per 10 januari 2017 stopte. Daardoor verdween ook Windows Movie Maker van het toneel. Al kunnen gebruikers die het geïnstalleerd hebben, het programma nog steeds gebruiken.

Opvolger
Microsoft beloofde met een opvolger te komen. Eindelijk wordt deze nu aangekondigd. Windows Story Remix gaat het programma heten. Naast een versie voor Windows komen er ook apps voor Android-toestellen en de iPad/iPhone.
Windows Story Remix is een onderdeel van de grote najaarsupdate van Windows 10. Wanneer deze update precies verschijnt is nog niet bekend maar we weten inmiddels wel hoe de grote update gaat heten: Fall Creators Update.